“De Omgekeerde Toets borgen? Blijf in gesprek over de uitvoering”

Werkt jouw gemeente met de Omgekeerde Toets? Borg deze methode goed in je organisatie. Dat kan op allerlei manieren. De beste manier volgens opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw: Intrinsieke motivatie. “Hoe fijn is het als je merkt dat je werk leuker en beter wordt, en zelfs tijd scheelt.”
Hoe de Omgekeerde Toets en het stappenplan van de CRvB elkaar versterken

Met de Omgekeerde Toets® bied je een besluit op maat waarbij het gewenste effect voor de inwoner centraal staat. Werken met deze methode vraagt iets van uitvoerende medewerkers. Als je jarenlang gewend was om vooral naar de wet te kijken, is het wennen eerst naar de inwoner te kijken. Ook voor medewerkers die denken dat ze het al goed doen, blijft bewustwording belangrijk. En natuurlijk moeten nieuwe medewerkers de Omgekeerde Toets® goed leren kennen.

Goed implementeren

Borging begint bij een goede implementatie, stelt Laurens. “Voordat we een training geven, vragen we aan de gemeentelijke organisatie wie er al bekend is met de Omgekeerde Toets® en hoe medewerkers ertegenover staan. We vragen ook waarom een gemeente met de methode wil werken, bijvoorbeeld: meer integraal maatwerk. Soms zien we enthousiasme, soms terughoudendheid. Dat is belangrijk om te weten, want werken met de Omgekeerde Toets® is een organisatieverandering. Onlangs trainde ik een gemeente waar iedereen zich betrokken toonde: bestuur, beleid en management, net als de uitvoering. Ze maakten een eigen verordening, die we in de trainingen gebruikten. Doe je het aan de voorkant goed, dan is borging later minder werk.”

Omgekeerde verordening toepassen

De verordening is vaak een formeel beleidsdocument, met ingewikkelde zinnen en vaktermen. Laurens benadrukt het belang van de omgekeerde verordening. “Zo’n verordening gaat uit van de visie en kernwaarden van de gemeente. De verordening is in begrijpelijke taal geschreven en sluit aan bij het gewenste effect voor de inwoner. Dit verkleint de afstand tussen beleid, management en uitvoering, en ook tussen uitvoering en inwoner. In de omgekeerde verordening kun je de Omgekeerde Toets® goed borgen. Zo kan een uitvoerder een genomen besluit beter onderbouwen.”

Hoe breder, hoe beter

Een goede borging vraagt om brede toepassing van de Omgekeerde Toets® binnen de gemeentelijke organisatie, niet alleen bij de Wmo of Participatiewet. Laurens merkt op: “Medewerkers vinden het leerzaam casuïstiek te bespreken met collega’s van andere afdelingen, omdat iedereen een situatie anders bekijkt. In kleine en middelgrote gemeenten is het daarom vaak makkelijker de Omgekeerde Toets® breed in te zetten dan in grote organisaties met heel veel medewerkers.”

Ambassadeurs die collega’s begeleiden

Na implementatie kun je de Omgekeerde Toets® op verschillende manieren goed verankeren in de organisatie, zoals met duidelijke uitleg, video’s, tekeningen en casuïstiekbesprekingen in teams. Het enthousiasme van leidinggevenden is helpend. Belangrijk zijn vooral ook de ambassadeurs: medewerkers die de Omgekeerde Toets® en de bijbehorende principes goed kennen en collega’s begeleiden en ondersteunen in de uitvoering. Ze kunnen mogelijk hierna ook de casuïstiekbijeenkomsten begeleiden.” Tip: Stimulansz biedt een training ‘Werken met de Omgekeerde Toets®’ voor ambassadeurs.

Het 4R-model voor succesvolle implementatie

Laurens wijst op het 4R-model voor een succesvolle toepassing van een methode. “Dit gaat over Richting, Rendement, Ruggensteun en Ruimte. Een duidelijke Richting, een werkdoel, is belangrijk. Waar willen we naartoe en waarom? Rendement gaat over de vraag wat de methode oplevert voor de medewerker. Ruggensteun betekent dat medewerkers bij beslissingen over maatwerk steun ervaren, van kwaliteit en management. En Ruimte houdt in dat medewerkers invloed hebben op toepassing van de methode in hun werk. Bijvoorbeeld door mee te denken over verbeteringen.”

Blijven herhalen en het gesprek voeren

Laurens benadrukt dat niet alles eenvoudig te beïnvloeden is. “Bij veel personeelsverloop kan het lastig zijn de Omgekeerde Toets® goed geborgd te houden. Wij kunnen nieuwe medewerkers trainen, en soms doen ervaren, getrainde ambassadeurs dit zelf. Ook wisselt het gemeentebestuur elke vier jaar, wat invloed kan hebben op het beleid.”

 

Om de Omgekeerde Toets® goed te borgen, adviseert Laurens te blijven herhalen, het gesprek te voeren over de uitvoering én enthousiasme te tonen. “Intrinsieke motivatie is het belangrijkste, op verschillende niveaus binnen de gemeente, ook voor de direct betrokken professionals. Medewerkers vertellen me dat de Omgekeerde Toets® goed aansluit bij de reden dat ze het werk zijn gaan doen. Dat is prachtig.”

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 26 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 7 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.