Hardheidsclausules wet- en regelgeving sociaal domein

Met welke wetten heeft de professional in het sociaal domein te maken in de dagelijkse praktijk? En wat zijn de mogelijkheden om van wet- en regelgeving in het sociaal domein af te wijken? Het overzicht hardheidclausules biedt uitkomst.
Een rechter met voorzittershamer
Het programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens heeft Stimulansz gevraagd om een overzicht te maken van alle hardheidsclausules in 37 wetten rond het sociaal domein.
 

Maatwerk sociaal domein

Met dit overzicht wil het programma een bijdrage leveren aan de discussies over maatwerk. En aan de discussie over de vraag of de huidige hardheidsclausules voldoende ruimte bieden. Dit overzicht biedt daarnaast een helpende hand aan de professional om binnen de bestaande regelgeving tot een passende oplossing te komen. De meeste wetten hebben hardheidsclausules. Met dit overzicht maken we dat inzichtelijk.

Hardheidclausules niet altijd de oplossing

Tegelijkertijd laat dit overzicht ook zien hoe complex de praktijk van de professional is. Het gebruik van hardheidsclausules is lang niet altijd de oplossing in probleemsituaties. Daar is meer voor nodig. Het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens werkt aan negen bouwstenen om bij te dragen aan het eerder en sneller kunnen oplossen van multiprobleemsituaties. We werken onder andere aan een algemene afwijkingsbevoegdheid. We onderzoeken hoe we zo’n algemene afwijkingsbevoegdheid het beste kunnen vormgeven.

Download overzicht hardheidclausules

Het overzicht is gemakkelijk te lezen. Doordat het geclusterd is per thema vind je snel de wet die je nodig hebt. Per wet is aangegeven of er een hardheidsclausule is, of niet. Ook zijn er per wet bijzondere afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Je wordt altijd doorgeleid naar de betreffende volledige wettekst, zodat u ook precies weet wat er staat in de wet.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“De Omgekeerde Toets borgen? Blijf in gesprek over de uitvoering”

Werkt jouw gemeente met de Omgekeerde Toets? Borg deze methode goed in je organisatie. Dat kan op allerlei manieren. De beste manier volgens opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw: Intrinsieke motivatie. “Hoe fijn is het als je merkt dat je werk leuker en beter wordt, en zelfs tijd scheelt.”

GemeenteDelers 2024: dit zijn de winnaars

Op het VNG Uitvoeringscongres zijn de winnaars van GemeenteDelers 2024 bekendgemaakt. De winnende oplossingen komen uit Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Leeuwarden. Deze gaan over energiebesparing, betere dienstverlening met klantsignalen, statushouders in de techniek, en jongeren en democratie.

Canan Caliskan-Kantar: Meester in het bouwen van duurzame relaties

Canan Caliskan-Kantar, salesmanager bij Stimulansz, is een goedlachse en vastberaden professional met een passie voor het opbouwen van duurzame relaties. In een interview deelt ze haar inspiraties, dagelijkse werkzaamheden, en een bijzonder weetje wat bijna niemand weet.