Hardheidsclausules wet- en regelgeving sociaal domein

Met welke wetten heeft de professional in het sociaal domein te maken in de dagelijkse praktijk? En wat zijn de mogelijkheden om van wet- en regelgeving in het sociaal domein af te wijken? Het overzicht hardheidclausules biedt uitkomst.

hero afbeelding Hardheidsclausules wet- en regelgeving sociaal domein
18 juni 2021

Door Redactie

Het programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens heeft Stimulansz gevraagd om een overzicht te maken van alle hardheidsclausules in 37 wetten rond het sociaal domein.
 

Maatwerk sociaal domein

Met dit overzicht wil het programma een bijdrage leveren aan de discussies over maatwerk. En aan de discussie over de vraag of de huidige hardheidsclausules voldoende ruimte bieden. Dit overzicht biedt daarnaast een helpende hand aan de professional om binnen de bestaande regelgeving tot een passende oplossing te komen. De meeste wetten hebben hardheidsclausules. Met dit overzicht maken we dat inzichtelijk.
 

Hardheidsclausules niet altijd de oplossing

Tegelijkertijd laat dit overzicht ook zien hoe complex de praktijk van de professional is. Het gebruik van hardheidsclausules is lang niet altijd de oplossing in probleemsituaties. Daar is meer voor nodig. Het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens werkt aan negen bouwstenen om bij te dragen aan het eerder en sneller kunnen oplossen van multiprobleemsituaties. We werken onder andere aan een algemene afwijkingsbevoegdheid. We onderzoeken hoe we zo’n algemene afwijkingsbevoegdheid het beste kunnen vormgeven.

Download overzicht hardheidsclausules

Het overzicht is gemakkelijk te lezen. Doordat het geclusterd is per thema vindt u snel de wet die je nodig hebt. Per wet is aangegeven of er een hardheidsclausule is, of niet. Ook zijn er per wet bijzondere afwijkingsbevoegdheden opgenomen. U wordt altijd doorgeleid naar de betreffende volledige wettekst, zodat u ook precies weet wat er staat in de wet.

Anderen bekeken ook