Minder mensen in Rotterdam met bijstandsuitkering

Het aantal inwoners met een bijstandsuitkering in de gemeente Rotterdam is in 2019 sterker gedaald dan in de andere drie grootste steden van Nederland.

Hiermee is het aantal bijstandsuitkeringen procentueel sterker gedaald dan in de andere drie grootste steden van Nederland. Met meer persoonlijke aandacht en een intensiever contact, een vriendelijkere bejegening en inzet op duurzame uitstroom wil het college naar 30.000 Rotterdammers in de bijstand in 2022. Voor dit jaar is het doel een daling van het aantal uitkeringen naar 32.000. Het college vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk Rotterdammers profiteren van de economische groei. Aan het begin van deze collegeperiode waren er bijna 38.000 Rotterdammers afhankelijk van een bijstandsuitkering.

Persoonlijke aandacht voor inwoners met bijstandsuitkering

Voor de Rotterdammers met een bijstandsuitkering is persoonlijke dienstverlening, maatwerk en vertrouwen belangrijk. Met een brede intake krijgen de Rotterdammer en de gemeente zicht op de kansen op werk en de ontwikkelmogelijkheden. Ook kijkt de gemeente beter naar wat er speelt in het leven van de Rotterdammer. Zodoende biedt de gemeente de ondersteuning die de werkzoekende nodig heeft richting werk.

Zekerheid door inkomen

Een stabiel inkomen betekent meer zekerheid en minder stress. Voor veel werkzoekenden is dit een belangrijke voorwaarde om vooruit te kunnen kijken, naar een betaalde baan. Daarom gaat de gemeente Rotterdammers met urgente financiële problemen sneller helpen. Als het mogelijk is direct op locatie bij de aanvraag. Ook is de gemeente werkzoekenden in de publiekslocaties van Werk en inkomen persoonlijk gaan helpen met het goed en volledig aanvragen van een bijstandsuitkering. Hierdoor komt het minder vaak voor dat er achteraf nog stukken ontbreken en komt de beslissing op de uitkeringsaanvraag sneller.

Samen voor Zuid

Meer dan in de rest van de stad zijn inwoners van Rotterdam Zuid afhankelijk van een bijstandsuitkering. Daarom wordt deze collegeperiode geïnvesteerd in extra en intensievere begeleiding van deze werkzoekenden. Deze aanpak begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer mensen op Zuid vinden betaald werk en verlaten de bijstand. Op Rotterdam Zuid is in 2019 het aantal bijstandsuitkeringen afgenomen met 617. Het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering in de NPRZ-gebieden is in het totale bijstandsvolume gedaald van 40,28 procent naar 40,12 procent.

Met werkgevers en onderwijs

Werkzoekenden aan passend werk helpen kan de gemeente niet alleen. Daarom werkt de gemeente nauw samen met het werkgevers en onderwijsinstellingen. Met hen zijn bijvoorbeeld Leerwerkakkoorden voor de zorg, haven, bouw, facilitaire dienstverlening, MKB en de energietransitie ondertekend. Leerwerkakkoorden bieden mensen nieuwe baankansen, leiden mensen van werk naar werk en maakt het voor jongeren mogelijk om meteen na hun opleiding door te stromen naar werk.
Daarnaast gaat de gemeente het aantal plaatsingen van werkzoekenden bij hun opdrachtnemers via social return vergroten. Met de campagne ‘De 100 van Sander’ roept de bekende Rotterdammer Sander de Kramer en de gemeente werkgevers met een sociaal hart op om mensen die extra hulp nodig hebben een kans te geven en aan een baan te helpen. Zo zorgt Rotterdam voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt en profiteren werkzoekenden van de economische groei.
Dit bericht is eerder geplaatst op de website van de gemeente Rotterdam.
Dat kan met onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 26 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 7 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.