Exclusief: praktische psychologie en maatwerk

Hoe ondersteunt u een alleenstaande moeder met 6 kinderen het beste. 5 tips uit de psychologie.

In een artikel in editie 6 van het tijdschrift Sociaal Bestek bespreekt mr. Evelien Meester een aantal psychologische principes vanuit het gezichtspunt van de consulent werk en inkomen die Samira (zie kader) kunnen helpen om de regie over haar leven weer terug te krijgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de stappen van de Omgekeerde Toets®, maar uiteraard zijn deze principes breder toepasbaar.

Casus Samira

Samira is een alleenstaande moeder met zes kinderen, waarvan één met forse lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Het heeft Samira niet meegezeten in het leven. Haar man is overleden toen haar jongste kind pas een jaar was. Ze heeft nooit buitenshuis gewerkt, haar man was kostwinner. Sinds zijn dood heeft ze een bijstandsuitkering, maar het valt niet mee om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze heeft een beperkt netwerk. En wat het niet makkelijker maakt, is de grote schare hulpverleners die bij haar over de vloer komen en allemaal lastige vragen stellen en opdrachten geven.Bent u benieuwd naar de 5 tips in het artikel van mr. Evelien Meester? U kunt het volledige artikel teruglezen op de website van Sociaal Bestek.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”