Sociaal-medische advisering bij de uitvoering van de Wmo 2015 en Jeugdwet

In een nieuwe blog gaat mr. Paul Norp in op de  meerwaarde van sociaal-medisch advies voor de uitvoering van de Wmo 2015.

Het belang van gedegen sociaal-medisch advies lijkt bij gemeenten wat uit beeld te zijn verdwenen. Het wordt soms gezien als duur en tijdrovend. Gemeenten zijn ook niet altijd tevreden over adviezen die ze wel opvragen. Dat is jammer, want met inzet van voldoende deskundigheid kunnen besluiten op aanvragen en heronderzoeken beter onderbouwd worden. Het is in bepaalde gevallen juridisch gezien essentieel, vanwege het bestuursrechtelijke zorgvuldigheidsbeginsel. Zie ook de zogenaamde ‘stappenplan’-uitspraken rond de Wmo en Jeugdwet (ECLI:NL:CRVB:2017:1477 en ECLI:NL:CRVB:2018:819).

Kosten besparen

Maar een goed sociaal-medisch advies kan ook kosten besparen, iets wat voor gemeenten van belang is in deze tijd van financiële tekorten in het sociaal domein. Dat speelt met name bij Wmo 2015 en Jeugdwet. Daar gaat het meer en meer om dure, doorlopende ondersteuning. Een zuivere indicatiestelling is daarbij belangrijk, in de eerste plaats voor de cliënt, maar ook voor de gemeente. Het gaat om de vraag wat er echt nodig is voor de cliënt, en dus ook of er voorliggende mogelijkheden zijn.

Keuze voor een persoonsgebonden budget

Er zijn nog meer beslispunten waarbij sociaal-medisch advies een rol kan spelen. Zoals bij de keuze voor een persoonsgebonden budget en het stellen van inhoudelijke kwaliteitseisen daarbij, iets wat in de praktijk nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Zo kan sociaal-medisch advies ook nuttig zijn bij de preventie van misbruik en oneigenlijk gebruik, en bij handhaving, een relatief nieuw fenomeen bij de uitvoering van Wmo 2015 en Jeugdwet.

De waarde van sociaal-medisch adviseren

Alles bij elkaar meer dan genoeg redenen om de waarde van sociaal-medische advisering in Wmo 2015 en Jeugdwet uitgebreid te belichten, zowel vanuit medisch als vanuit juridisch perspectief. Dat gebeurt op 9 september 2021 bij de trainingsdag over sociaal-medische advisering in Wmo 2015 en Jeugdwet. Op deze dag komen niet alleen de bovengenoemde, maar ook veel andere aspecten rond sociaal-medische advisering aan de orde, zoals de vraagstelling aan de adviseur en de toetsing van het ontvangen advies door de gemeente. Wilt u erbij zijn? Bekijk het programma en meld u snel aan.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Paul Norp helpt u graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Voormalig sociaal raadsvrouw: “Nooit zaten wachtkamers zo vol”

Een grote groep mensen heeft moeite met rondkomen. Vaak weten ze niet precies welke regelingen op hen van toepassing zijn en waar ze gebruik van kunnen maken. Niet zo gek als je kijkt naar hoeveel regelingen er zijn en hoeveel verschillende voorwaarden er worden gehanteerd. “De wachtkamers waren nog nooit zo vol”, vertelt Lieke van Rootselaar, die 17 jaar sociaal raadsvrouw was bij de stedelijke welzijnsorganisatie U-Centraal in Utrecht.

Hoe kan de Omgekeerde Toets jou als leidinggevende helpen?

Stimulansz komt met een nieuwe aanpak voor leidinggevenden in het sociaal domein: Omgekeerd Leidinggeven. Deze methode is afgeleid van de Omgekeerde Toets, die al door meer dan 130 gemeenten wordt toegepast.

Handreiking Handelingsperspectief problematiek alleenverdieners is geactualiseerd

Handreiking van Stimulansz in opdracht van het ministerie van SZW over het handelingsperspectief bij alleenverdienersproblematiek.