Training

Schulden bij mensen met een lichte verstandelijke beperking

 • 3 dagdelen + e-learning
 • Offertebasis

Schuldhulpverlening sluit slecht aan op de behoeften en mogelijkheden van mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Zij vallen hierdoor relatief vaak uit. Of ze komen zelfs helemaal niet in aanmerking voor hulp. Na deze uitgebreide incompany training weet u hoe u deze mensen wel kunt helpen.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet wat de invloed is van een lichte verstandelijke beperking op het financiële gedrag van mensen.
 • U weet hoe u een lichte verstandelijke beperking kunt herkennen.
 • U kent de knel- en verbeterpunten in de (schuld)hulpverlening voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Voor wie

 • Schuldhulpverleners
 • Beleidsmedewerkers
 • Managers

Zo ziet de training eruit

Wij verzorgen deze training incompany. Het trainingspakket bestaat uit 1 training voor professionals in de uitvoering en 1 training voor beleidsmedewerkers en leidinggevenden. Daarnaast is e-learning en casuïstiekbespreking onderdeel van het trainingspakket. Stimulansz ontwikkelden deze trainingsaanpak samen met MEE NL en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Jaqueline Clemens helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

In de praktijk blijkt dat schuldhulpverlening slecht aansluit op de behoeften en mogelijkheden van mensen met een LVB. Hierdoor vallen ze relatief vaak uit of ze komen zelfs niet in aanmerking voor hulp. Bijvoorbeeld omdat de aanvraag te ingewikkeld is: het lukt deze mensen niet om zonder hulp de juiste documenten aan te leveren. Wij hebben in samenwerking met MEE NL een complete aanpak ontwikkeld, met e-learning, trainingen en casuïstiekbespreking. Tijdens deze training krijgt u handvatten om de hulpverlening voor mensen met een lichte verstandelijke beperking beter aan te laten sluiten op hun behoeften en mogelijkheden.

Voor professionals in de uitvoering

Voor de schuldhulpverleners bestaat deze training uit:

 • Een e-learning inclusief opdracht van ongeveer 3 uur. U volgt deze e-learning individueel.
 • 2 trainingen van elk 1 dagdeel. Tussen de trainingen zit een periode van 2 tot 3 weken.
 • Een gezamenlijke terugkomdag van 2 uur. Tussen de laatste training en de terugkomdag zit een periode van 1 tot 2 maanden. Tijdens de terugkomdag bespreekt u als deelnemer de praktijk via een aantal zelf ingebrachte casussen. (De terugkomdag kunnen we optioneel vaker dan eens organiseren.)
 • Een trainer van MEE verzorgt de training.

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • een (lichte) verstandelijke beperking herkennen
 • hoe iemand met een lichte verstandelijke beperking de wereld om zich heen ervaart
 • sociaal emotioneel functioneren en gedrag
 • omgang en communicatie met iemand met een LVB
 • aandachtspunten bij de ondersteuning voor mensen met een LVB
 • financiële vaardigheden en financieel gedrag
 • bespreekbaar maken van de financiële situatie van iemand met een LVB
 • signaallijst financiën
 • schuldhulpverlening: wat u kunt doen bij (beginnende) financiële problemen
 • schuldhulpverlening: wat u kunt doen bij (problematische) schulden
 • gebruik van de eigen mogelijkheden en de inzet van het sociale netwerk bij iemand met LVB
 • mogelijkheden voor aanvullende hulp en ondersteuning

Voor beleidsmedewerkers en leidinggevenden

Voor beleidsmedewerkers en leidinggevende bestaat deze training uit:

 • Een e-learning van ongeveer 2 uur. U volgt deze e-learning individueel.
 • Een training van 1 dagdeel.
 • Een gezamenlijke terugkomdag van 2 uur. Tussen de training en de terugkomdag zit een periode van 1 tot 2 maanden. Tijdens de terugkomdag bespreekt u als deelnemer de praktijk via een aantal zelf ingebrachte casussen. (De terugkomdag kunnen we optioneel vaker dan eens organiseren.)
 • Een trainer van Stimulansz verzorgt de training.

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • een (lichte) verstandelijke beperking herkennen
 • sociaal emotioneel functioneren en gedrag
 • aandachtspunten bij de ondersteuning voor mensen met een LVB
 • financiële vaardigheden en financieel gedrag
 • proces van schuldhulpverlening: knel- en verbeterpunten in de hulpverlening voor mensen met een LVB

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Schulden bij mensen met een lichte verstandelijke beperking

Trainer(s)

Deze training wordt gegeven door de onderstaande trainers:

Incompany

We bieden de Training Schulden bij mensen met een lichte verstandelijke beperking alleen incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.