0
Training

Basis Jeugdwet

1 dag
12 deelnemers
475,-

De gemeente is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Jeugdwet. Maar weet u wat deze wet nu precies inhoudt? Wie komen er bijvoorbeeld in aanmerking voor jeugdhulp? En wat is de rol van de gemeente? Tijdens deze basistraining gaan we dieper in op de basisbegrippen uit de Jeugdwet en de Algemene wet bestuursrecht.

Overzicht

Resultaat

 • U kent de basisbegrippen uit de Jeugdwet en de Algemene wet bestuursrecht
 • U weet wie de partners in het jeugddomein zijn en wanneer u kunt samenwerken
 • U kent de jeugdhulpplicht en u weet hoe u onderzoek doet naar aanleiding van een aanvraag voor jeugdhulp
 • U weet wie de wettelijke verwijzers voor jeugdhulp zijn

Voor wie

 • Wijkteammedewerkers
 • Consulenten
 • Kwaliteitsmedewerkers
 • Beleidsmedewerkers
 • Teamleiders Jeugd
 • Juristen

Zo ziet de training eruit

U wordt in één dag getraind in de basis van de Jeugdwet, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de Algemene wet Bestuursrecht.

Tijdens de training kunt u casussen inbrengen die we dan gezamenlijk behandelen.

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

Deze training is geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. U ontvangt 6 accreditatiepunten wanneer u deze training afrondt.

Dit gaat u leren

Weet u wie er in aanmerking komen voor jeugdhulp? En wat de rol van de gemeente is als het gaat om jeugdhulp, de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering? Weet u wat er van de gemeente wordt verwacht bij de samenwerking met ketenpartners? En wat de jeugdhulpplicht inhoudt? Tijdens deze basistraining Jeugdwet behandelen we al deze onderwerpen.

We gaan uitgebreid in op het doel van de Jeugdwet, de belangrijke basisbegrippen, de jeugdhulpplicht, de voorliggende voorzieningen, alle partners in het jeugddomein en het doen van onderzoek naar aanleiding van een aanvraag tot jeugdhulp. Ook wordt aandacht besteed aan leveringsvormen van jeugdhulp.

Om de Jeugdwet uit te kunnen voeren is het niet alleen van belang om kennis te hebben van de Jeugdwet, maar ook van de Algemene wet bestuursrecht. Daarom wordt in de training aandacht besteed aan belangrijke begrippen in de Algemene wet bestuursrecht en de verhouding tot de Jeugdwet.

 • Achtergrond en doelen van de Jeugdwet en relevante internationale verdragen
 • Basisbegrippen in de Jeugdwet
 • Gemeentelijke verantwoordelijkheid en de jeugdhulpplicht
 • Partners in het jeugddomein
 • De toegang tot jeugdhulp via verschillende wettelijke verwijzers
 • Kinderbeschermingsmaatregelen
 • Voorliggende voorzieningen en de overgang van 18- naar 18+
 • Basisbegrippen in de Algemene wet bestuursrecht en de verhouding tot de Jeugdwet: van aanvraag tot besluit
 • Het doen van onderzoek aan de hand van het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep
 • Het persoonsgebonden budget in de Jeugdwet

Data & Locatie

Lesdagen en tijden

do 23 februari 2023
9.30 - 16.30

Locatie

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Trainer(s)

Deze training wordt verzorgd door:

Mr. Charlotte Vanderhilt

Adviseur Jeugd en jurist binnen het Jeugdrecht.

06 10 76 09 39

Incompany

We bieden de training ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.