Training

Begeleiding indiceren in de Jeugdwet

 • 1 dag
 • 20 deelnemers
 • Offertebasis

Door begeleidingsvragen goed te onderzoeken komt u tot een passende maatwerkvoorziening in het kader van de Jeugdwet.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U bent op de hoogte van de juridische achtergrond rondom begeleiding en van actuele jurisprudentie
 • U weet wat u moet onderzoeken om tot een goede onderbouwing te komen
 • U bent in staat te bepalen of er sprake is van mantelzorg, gebruikelijke hulp of niet-gebruikelijke hulp
 • U kunt begeleidingsdoelen formuleren
 • U kunt deze doelen vertalen naar uren begeleiding per week
 • U kunt een besluit nemen wat goed gemotiveerd is

Voor wie

Voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met de Jeugdwet werkt en die indicaties stelt voor de maatwerkvoorziening begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan:

 • jeugdconsulenten
 • beleidsmakers jeugd
 • juristen Jeugdwet
 • wijkteam medewerkers

Zo ziet de training eruit

De training begeleiding in de Jeugdwet duurt een dag en kan zowel in fysieke vorm als online worden gegeven. De training is praktisch van opzet. We gaan uit van uw eigen werkproces. We bespreken casussen en  gaan aan de slag met indicatiestelling. De training wordt verzorgd door een oud indicatiesteller en een jurist. Op die manier krijgt u zowel praktische als juridische antwoorden op uw vragen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Het indiceren van begeleiding is sinds de komst van de Jeugdwet een taak van de gemeente.

U herkent het wel: er komt een melding bij de Jeugdwet binnen voor een jeugdige die door een chronische aandoening in het autistische spectrum thuis vastloopt. U gaat in gesprek bij de cliënt en zijn ouders thuis en u bent van mening dat er begeleiding moet worden ingezet vanuit de Jeugdwet. Maar wat is nu een passende indicatie voor deze cliënt? En hoe bepaalt u dat?
Hoe onderzoekt u de vraag? Hoe gaat u om met de taken die de ouders uitvoeren of iemand uit het sociale netwerk? Hoeveel tijd indiceert u en voor hoe lang? Waar schuurt de maatwerkvoorziening begeleiding tegen oplossingen uit andere wetgevingen aan? Hoe stelt u doelen met de cliënt en hoe borgt u deze doelen? Hoe kijken we naar een PGB in het kader van Jeugdwet?

Allemaal vragen waar u in de praktijk tegenaan loopt. Tijdens de training ‘begeleiding indiceren en gebruikelijke hulp onderzoeken in de Jeugdwet’ geven we antwoord op deze en andere vragen.

Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Juridische achtergronden bij indicatiestelling begeleiding Jeugdwet
 • Actuele jurisprudentie op het terrein van begeleiding
 • Kennismaking met de doelgroep
 • Wat houdt begeleiding in?
 • Wat is zorgvuldig onderzoek?
 • Gebruikelijke hulponderzoeken als onderdeel van het onderzoek.
 • Niet gebruikelijke hulp door ouders
 • Medisch advies
 • Indicatiestelling begeleiding
 • Stellen van doelen in samenwerking met de cliënt
 • Andere wetgeving in relatie tot begeleiding (Participatiewet, Wlz, Wmo, Zvw)

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Begeleiding indiceren in de Jeugdwet

Incompany

Wij bieden deze training ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.