Training

Cultuursensitief werken

 • 1 dag
 • 15 deelnemers
 • Offertebasis

U wilt inwoners met een migratieachtergrond zo goed mogelijk helpen om te zorgen dat zij optimaal kunnen participeren in onze samenleving. Daarbij loopt u tegen uitdagingen aan, zoals cultuurverschillen of miscommunicaties. Wat doet u als een vader zijn dochter niet aan het schoolzwemmen wil laten deelnemen? Wat doet u als een statushouder weinig informatie met u deelt? Wat doet u als een bijstandsgerechtigde oplossingen steeds van tafel veegt? In deze training ontwikkelt u vaardigheden waarmee u mensen effectief kunt ondersteunen en een cultuursensitieve houding aan kunt nemen.

Download brochure

Incompany

We denken graag met u mee over een passend aanbod.
Advies aanvragen

Overzicht

Uw resultaat:

 • U heeft meer inzicht in het bestaan en ontstaan van vooroordelen en de valkuilen hiervan
 • U heeft meer inzicht in de diversiteit van de doelgroep in het sociaal domein
 • U weet wat cultuur en cultuursensitief werken is en wat dat voor betekenis heeft in uw werk
 • U heeft meer inzicht in het begrip inclusief denken en de principes die hierbij horen
 • U heeft meer inzicht in de verschillende aspecten van interculturele communicatie
 • U leert verschillende vaardigheden om in de praktijk miscommunicaties te voorkomen

Voor wie

Medewerkers in het sociaal domein die mensen met een migratieachtergrond ondersteunen.

 • Consulent inkomen
 • Consulent inburgering
 • Consulent sociaal team
 • Consulent werk
 • Jeugdprofessional
 • Klantmanager inkomen
 • Re-integratie consulent
 • Schuldhulpverlener
 • Wmo consulent

Zo ziet de training eruit

Het is een fysieke training waarbij we in 1 dag op een praktische manier aan de slag gaan met de onderwerpen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Gerrit van Romunde helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Nederland heeft een grote diversiteit aan inwoners, met verschillende culturele achtergronden. Ondersteuning aan mensen met een migratieachtergrond kan als complex ervaren worden door mogelijke cultuurverschillen. Dit kan leiden tot miscommunicaties.

Wat doet u in uw werk om deze mensen te ondersteunen en hoe kan dat nóg beter? Hoe legt u verbinding met uw gesprekspartner? Op al dat soort vragen en meer krijgt u antwoord in de training Cultuursensitief werken.

Met de vaardigheden die u in deze training leert wordt de communicatie effectiever. Goede interculturele communicatie wordt niet bepaald door goede communicatie tussen culturen, maar juist door goede communicatie tussen mensen hebben. Door de hele training heen krijgt u voorbeelden en oefent u de geleerde vaardigheden in praktijk te brengen

De volgende onderwerpen komen aanbod:

 • Herkennen van vooroordelen en de bijbehorende valkuilen
 • Diversiteit van de doelgroep in het sociaal domein
 • Wat is cultuur en wat is een cultuursensitieve houding?
 • Inclusief denken en de bijbehorende principes
 • Analysemodel voor interculturele communicatie
 • Interventiemogelijkheden om miscommunicaties te voorkomen

Data & Locatie(s)

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Cultuursensitief werken

Incompany

We bieden de training Cultuursensitieve Klantmanager alleen incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.