Training
1 dagdeel
Incompany

U leert:

  • De juridische context van de Algemene wet bestuursrecht
  • De Algemene wet bestuursrecht inzetten als tool voor maatwerk
  • Willekeur voorkomen tijdens interpretatie van de wet
  • De omgekeerde toets beter toepassen

Training over maatwerk in het sociaal domein

Binnen de kaders van de wet- en regelgeving biedt de omgekeerde toets van Stimulansz handvatten voor maatwerk in het sociaal domein. Om maatwerk mogelijk te maken, heeft iedere klantmanager een (juridische) gereedschapskist met tools die bestaat uit nationale, internationale en lokale regelgeving. In deze training laten we u zien welke mogelijkheden één van deze tools, namelijk de Algemene wet bestuursrecht, biedt.

Wat leert u tijdens deze training?

In de training “De Algemene wet bestuursrecht als tool voor maatwerk binnen het sociaal domein” laten we de mogelijkheden van maatwerk in het sociaal domein zien. Dit doen we aan de hand van casussen die onze experts in de praktijk zijn tegengekomen. Ook laten we zien waarom alleen kennis van de wet niet voldoende is. Wettelijke regels zijn niet zwart-wit en moeten geïnterpreteerd worden. In deze training ontdekt u hoe deze interpretatie tot willekeur kan leiden en hoe u dit kunt voorkomen. Er is ruimte om eigen casussen in te brengen en te oefenen met het geleerde. Na afloop van deze training bent u beter toegerust om stap 4 van de omgekeerde toets, de randvoorwaarden, toe te passen.

Voor wie is deze training?

Deze training is voor medewerkers van gemeenten en overheidsinstellingen die werkzaam zijn in het sociaal domein, bijvoorbeeld:

  • Klantmanagers inkomen
  • Wmo-consulenten
  • Schuldhulpverleners
  • Juridisch kwaliteitsmedewerkers
  • Beleidsadviseurs sociaal domein

Deze training is ook interessant als u nog geen kennis heeft van de omgekeerde toets.

Praktische informatie

Trainer
De trainer is Marjolein Schuurman, jurist staats- en bestuursrecht. Zij heeft ruime werkervaring bij gemeenten en de Centrale Raad van Beroep. Bij Stimulansz helpt Marjolein gemeenten met complexe juridische vraagstukken op het terrein van de Participatiewet, bezwaar en beroep en privacy. Daarbij kijkt ze vooral naar wat er wél kan.

Incompany
Deze training wordt incompany aangeboden. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 

Contactpersoon

Mr. Marjolein Schuurman

Jurist Algemeen bestuursrecht met ruime werkervaring bij gemeenten en bij de CRvB.