Opleiding

Werken met de Omgekeerde Toets®

Een idee van Stimulansz

Echte verandering begint bij jou.

Werkt jouw organisatie al met de Omgekeerde Toets®? Maar is het bij jullie ook zo lastig om deze methodiek te borgen doordat de waan van de dag overheerst of door het personeelsverloop? Of doordat de benodigde kennis en skills ontbreken? Nu is er een speciale verdiepende opleiding voor het werken met de Omgekeerde Toets®.

Alles rustig nog eens nalezen?

Start van de opleiding

Donderdag,
8 mei 2025
9:30 - 16:30

Pagina delen op socials

Overzicht

Na deze opleiding…

  • ken je de 4 stappen van de Omgekeerde Toets® en de bijbehorende principes tot in de puntjes;
  • heb je de skills om collega’s of medewerkers te begeleiden of te ondersteunen bij het uitvoeren van de Omgekeerde Toets®;
  • ben je in staat casuïstiek- of intervisiebijeenkomsten te leiden vanuit het gedachtegoed van de Omgekeerde Toets®;
  • weet je wat er nodig is om het werken met de Omgekeerde Toets® te verankeren in de dagelijkse uitvoering en de werkprocessen van jouw organisatie.

Voor wie?

  • consulenten
  • teammanagers
  • kwaliteitsmedewerkers

Hoe ziet de opleiding eruit?

  • 4 lesdagen op locatie, 2 online sessies en een terugkomdagdeel;
  • je bereidt de lesdagen voor aan de hand van opdrachten of zelfstudie in de vorm van korte e-learning modules;
  • voldoende ruimte voor de inbreng van eigen casuïstiek of vraagstukken vanuit jouw organisatie.
blog card header

Vragen of advies nodig?

Gerrit van Romunde helpt je graag verder.

Onze trainingen krijgen een 8,5

Dit zeggen onze deelnemers over deze bijeenkomst:

Saskia Hendriks
Consulent minimaregelingen, Gemeente Amstelveen

“De opleiding was een mooie combinatie van theorie en praktijk. Leerzaam was ook dat de opleiding werd gevolgd door mensen uit diverse vakgebieden en uit zowel grote als kleinere gemeenten. Bovendien kregen we meerdere trainers met elk een eigen expertise. Hun begeleiding heb ik als positief ervaren. Ook nadat de opleiding was afgerond, kon je nog gerust om advies vragen. De opleiding was leerzaam en goed georganiseerd.”

Saskia Hendriks
Consulent minimaregelingen, Gemeente Amstelveen

“Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je tegen een ander aankijkt. Ieder mens heeft vooroordelen en gedachten waar die zich helemaal niet bewust van is. Het is goed om je daarvan bewust te worden als consulent. Ook heb ik geleerd hoe ik een ander kan motiveren en meekrijgen, bijvoorbeeld een collega die negatief is over de nieuwe werkwijze.”

Dit ga je leren

Met deze opleiding ben je van A tot Z klaar voor je nieuwe rol als intern coördinator Omgekeerde Toets®. Je leert de principes van de Omgekeerde Toets® onder de knie krijgen en hoe je die vertaalt naar de praktijk van jouw organisatie. Zo krijg je een stappenplan en laten we je zien hoe een nieuw besliskader eruitziet. Ook geven we je inzicht in de juridische mogelijkheden en hoe jouw eigen normen en waardenkader een rol speelt in jouw dagelijks werk. Verder focussen we op  hoe je door  het aanpassen van werkprocessen of bijvoorbeeld de standaardbrieven en beschikkingen deze werkwijze goed kunt borgen in je organisatie. En uiteraard krijg je van ons lekker veel casussen om mee te oefenen. 

Man met laptop op schoot

Anders kijken
is meer bereiken

Hoe ziet het programma eruit?

Voorafgaand aan de eerste opleidingsdag doe je mee aan de online escaperoom Omgekeerde Toets®. Tijdens een live digitale sessie dagen we je uit de casus te kraken.

  • we leggen de basis voor het werken met de Omgekeerde Toets®;
  • wat zijn achterliggende principes;
  • we onderzoeken de rol die jij binnen jouw organisatie gaat vervullen op het gebied van de Omgekeerde Toets®, en wat dat van je vraagt;
  • we stellen leerdoelen op;
  • we besteden aandacht aan goed observeren en analyseren;
  • we sluiten de dag af met een introductie in de kunst van het observeren, waarmee je op een speelse en actieve manier jouw waarnemingsvermogen traint.

Wanneer je integraal wil werken loop je soms tegen de grenzen van de privacywetgeving aan. Maar er is ook heel veel mogelijk! Hoe verhoudt integraal werken zich tot privacy en de eisen die daaraan gesteld worden?

  • we duiken dieper in stap 1, het vaststellen van het gewenste effect – waarom is dit zo’n belangrijke stap en wat kan je hierbij helpen;
  • gesprekstechniek en kennis van gedrag op het programma;
  •  de grondwaarden van de wet;
  • rollen en taken.

Bij stap 3 gaat het om verschillende ethische afwegingen. We kijken in de ochtend hoe we de leidende principes van de gemeente  kunnen gebruiken om hier richting aan te geven. We gaan ook in op de vraag in hoeverre jouw eigen referentiekader meeweegt. Daarnaast zijn de effecten van stress op gedrag een belangrijk onderwerp bij stap 3. Ook de financiën van de gemeente spelen een rol.

In stap 4 ligt de focus op het juridische aspect. Hoe zit ons rechtssysteem in elkaar? Hoe werkt het met rechtmatigheid en wat is de reikwijdte van een besluit? Het schrijven van rapportages en beschikkingen is hierbij een belangrijk onderdeel. Bij deze dag hoort een e-learning over het rechtsstelsel en de toepassing van de Omgekeerde Toets®.

Tijdens de laatste opleidingsdag passen we het geleerde toe in casuïstiek. Daarnaast reiken we je tools en vaardigheden aan om in jouw organisatie een effectief leerklimaat te creëren rondom de Omgekeerde Toets® . Hierbij hoort onder andere het begeleiden van casuïstiek en intervisie en het omgaan met weerstand. We nemen de implementatieladder met je door. Dit is een tool waarmee je in kaart kunt brengen hoe de implementatie van de Omgekeerde Toets® loopt en bijvoorbeeld hoe het staat met borging. Als laatste onderdeel presenteert iedere deelnemer kort iets over het eigen leerproces en de voortgang van de leerdoelen.

Een aantal weken na de laatste opleidingsdag komen we weer bij elkaar. We kijken terug op de opleiding en de periode daarna. Er is ruimte voor vragen en uitwisseling. En naar behoefte herhaling of verdieping van onderwerpen.

Waar en wanneer kan je meedoen?

Starten op do 8 mei 2025

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen & Tijden

  • Donderdag, 8 mei 2025
    09:30 – 11:30
  • Maandag, 12 mei 2025
    09:30 – 16:30
  • Maandag, 19 mei 2025
    09:30 – 16:30
  • Donderdag, 22 mei 2025
    09:30 – 11:30
  • Maandag, 26 mei 2025
    09:30 – 16:30
  • Maandag, 2 juni 2025
    09:30 – 16:30
  • Maandag, 16 juni 2025
    09:30 – 16:30

Locatie

De bijeenkomsten op 8 en 22 mei 2025 zijn digitaal.
Voor de andere bijeenkomsten bent u van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

 

De

  

wordt gegeven door...

Laurens Bouw

Opleidings- en organisatieadviseur, trainer en e-learning specialist.

Francis Bouwens

Redacteur voor kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

Jaqueline Clemens

Trainer en opleidingsadviseur gespecialiseerd in schuldhulpverlening.

Mr. Petra Gerritsen

Expert Participatiewet, ervaren jurist in het sociaal zekerheidsrecht en expert Wet inburgering 2021

Mr. Evelien Meester

Combineert graag juridische kennis met psychologie en filosofie om samen met gemeenten te werken aan praktische oplossingen die echt werken.

Bibian Ogier

Adviseur inburgering met focus op de Wet inburgering 2021.

Incompany

We bieden de basistraining Werken met de Omgekeerde Toets® ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?

Veelgestelde vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Als je je inschrijft via onze website, is je inschrijving definitief. Als je contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor je te reserveren. Je kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

Je kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. Je stuurt je annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in jouw plaats. Geef je de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

Een week voor de start van de training krijg je een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Nee, een inschrijving is persoonlijk en geeft alleen jou toegang tot het webinar. Dit zorgt ervoor dat alle deelnemers een optimale ervaring hebben.

Je ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als je een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvang je een certificaat aan het eind van de training als je aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Als je je inschrijft kunt je eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met jouw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvang je een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij jou op locatie. Wij denken graag met je mee over het beste leertraject voor jouw organisatie. Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in jouw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Je ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heb je 3 werkdagen na je inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt je gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met je mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor je de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkel je praktische vaardigheden (houding en gedrag).

 

Via onze platforms kun je samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Ben je abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar je aan kunt deelnemen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag ben je weer helemaal bij.

 

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met jouw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in jouw gemeente. Je kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat je de kennis kunt vertalen naar jouw dagelijkse werk.

Andere bekeken ook

Wegwijs in het sociaal domein

Leer de basis van het sociaal domein en ontdek hoe je inwoners écht kunt helpen. 

Participatiewet in balans voor beleidsmedewerkers

Grip krijgen op de Participatiewet: maak strategische keuzes die écht verschil maken.

Praktisch omgaan met privacy in het sociaal domein

Weet wat je mag delen: privacy in de praktijk.