Fraude voorkomen in Jeugdwet en Wmo 2015 met handhaving en kwaliteitscontrole

Stimulansz-adviseur Paul Norp nam de bezoekers tijdens het eerste deel van de bijeenkomst mee in de vraag hoe je met handhaving en kwaliteitscontrole fraude binnen de Jeugdwet en Wmo 2015 kan voorkomen. Er werd onder andere ingegaan op risicofactoren, de vraag wat handhaving eigenlijk is en hoe fraude mogelijk kan worden voorkomen.

Handhaving en kwaliteitscontrole in de praktijk organiseren

In het tweede deel van de themabijeenkomst werd de slag gemaakt van inhoudelijke expertise van Paul naar concreet gebruik van deze kennis in de applicatie Kwaliteit in Control. KiC-productmanager Maarten Simons peilde bij de aanwezige gemeenten de behoefte qua kwaliteitskaders en normensets. Dit varieerde van normen voor advisering vanuit de sociale teams, een beleidschecklist voor handhaving, heronderzoek en inrichting van een fraude infrastructuur tot aan een screening en evaluatie van aanbieders van Wmo. Tevens introduceerde Maarten de KiC-module voor sociale wijkteams.

Geïnteresseerd?

Al met al was het een goedbezochte bijeenkomst over de zeer actuele thematiek rondom Jeugd en Wmo. Heeft u interesse in de besproken thematiek of wilt u meer weten over de applicatie Kwaliteit in Control? Neem dan contact op met Maarten Simons.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”