1. Samenwonen om zorg te geven, hoe zit dat met de bijstand en wat gaat er veranderen?
De Tweede Kamer heeft op 10 september 2019 ingestemd met een wijziging van de Participatiewet. Broers, zussen, grootouders en kleinkinderen die gaan samenwonen om voor elkaar te zorgen worden voortaan gekort op hun bijstandsuitkering. Juridisch adviseur Peter Huijgens legt uit wat er gaat veranderen en welke gevolgen dit heeft voor de uitvoeringspraktijk van gemeenten.
2. Bijstand en naar het buitenland
Een klant is dit kalenderjaar nog niet naar het buitenland geweest. Hij geeft aan per 22 mei naar het buitenland te gaan en verzoekt om de uitkering per 19 juni te beëindigen. Kan dat? De klant stelt het recht te hebben om 4 weken met behoud van uitkering in het buitenland te verblijven. Lees nu het antwoord juridisch adviseur Hanneke Willemsen.
3. Recht op bijstand bij opname in een kliniek in het buitenland
Wie het televisieprogramma ‘Verslaafd’ heeft gezien of het Instagramaccount van bepaalde bekende Nederlanders in de gaten houdt, weet het al: afkicken van een verslaving hoeft niet in Nederland en het lijkt een trend om af te kicken in een kliniek in het buitenland. Aan Stimulansz wordt vaak de vraag gesteld hoe het zit met het recht op bijstand als iemand langer dan 4 weken in het buitenland verblijft in verband met opname in een (afkick)kliniek. Opvallend is dat het bij deze vragen bijna altijd om een behandeling in een kliniek in Zuid-Afrika gaat.
4. Bijstand zonder verblijfsdocument? Chavez-Vilchez maakt het mogelijk!
Wat houdt het Chavez-Vilchez-arrest in en moet u echt bijstand verlenen als er geen verblijfsdocument is? Juridisch adviseur Hanneke Willemsen geeft antwoord op deze vraag.
5. Bijstandsaanvraag van vrouw die deeltijdrelatie heeft met een getrouwde man
Bij de helpdesk van Stimulansz komen wekelijks veel vragen binnen van beleidsinhoudelijke of juridische aard. Deze week geeft expert Wim Eiselin antwoord op een vraag over een bijstandsaanvraag waarbij sprake is van een deeltijdrelatie. En hoe het zit met hoofdverblijf en kosten delen. Juridisch adviseur Wim Eiselin geeft antwoord.