De kunst van het positief beïnvloeden in de spreekkamer

Hebt u als klantmanager soms het gevoel dat u tegen een muur praat tijdens gesprekken met ‘lastige’ inwoners? Als dat zo is, kan de beïnvloedingstheorie van Robert Cialdini, sociaal psycholoog en auteur van het boek “Invloed: De zes geheimen van het overtuigen”, nieuwe perspectieven openen.

De invloed van Cialdini

Cialdini heeft in zijn boek 6 principes geïdentificeerd: wederkerigheid, sociale bewijskracht, commitment en consistentie, autoriteit, sympathie, en schaarste. Die principes beïnvloeden onze besluitvorming vaak onbewust. Voor u als klantmanager kunnen deze principes een krachtig hulpmiddel zijn om effectiever te communiceren met inwoners. Hoe werken deze principes dan in de dagelijkse praktijk? Laten we dit eens toelichten met een voorbeeld.

Casus Marijke

Marijke is een alleenstaande moeder die al een geruime periode afhankelijk is van de bijstand. Ze lijkt vast te zitten in haar huidige situatie en ondanks meerdere pogingen van haar klantmanager, toont ze weinig bereidheid om deel te nemen aan een re-integratietraject. Haar houding en het gebrek aan vooruitgang vormen een uitdaging voor de klantmanager, die probeert een positieve verandering in haar situatie te bewerkstelligen.

De principes van Cialdini in de praktijk

Als klantmanager hebt u de verantwoordelijkheid om Marijke te ondersteunen en te begeleiden. De principes van Cialdini kunnen een nuttige tool zijn in dit proces. Ze bieden inzichten in menselijk gedrag en motivaties, en kunnen helpen de communicatie te verbeteren en Marijke te motiveren voor positieve verandering. Echter, het is cruciaal te onthouden dat deze principes vooral een hulpmiddel zijn, geen manipulatieve technieken. In de casus van Marijke zou u de principes als volgt kunnen toepassen:

  • Wederkerigheid
    U biedt Marijke een goede kop koffie aan bij haar aankomst. Dit kleine gebaar van vriendelijkheid kan een aanzienlijke impact hebben op de sfeer van het gesprek. Het roept een gevoel van wederkerigheid op. Marijke kan zich door uw gebaar opener en coöperatiever opstellen.
  • Sociale Bewijskracht
    Mensen laten zich vaak leiden door het gedrag van anderen. U deelt succesverhalen van andere inwoners die in een soortgelijke situatie als Marijke zaten en toch het re-integratietraject met succes hebben doorlopen. Dit sociale bewijs kan Marijke helpen inzien dat verandering mogelijk is.
  • Commitment en Consistentie
    U vraagt Marijke om de voordelen van werken te benoemen. Wanneer ze dit doet, creëert ze een verbintenis met de gedachte om weer aan het werk te gaan. Dit kan haar motiveren om actie te ondernemen in overeenstemming met haar eigen woorden.
  • Autoriteit
    Veel mensen hebben vertrouwen in de mening van een autoriteitsfiguur, zoals een arts. U vraagt Marijke wat haar huisarts denkt over werken. Dit beroep op een autoriteit kan haar perspectief beïnvloeden.
  • Sympathie
    U zoekt naar gemeenschappelijke grond met Marijke. Door een persoonlijke connectie te maken, zal Marijke u waarschijnlijk als sympathieker ervaren, waardoor ze mogelijk meer openstaat voor uw hulp.
  • Schaarste
    U maakt Marijke duidelijk dat er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is voor de re-integratietrajecten. Deze schaarste kan de waarde van de trajecten in haar ogen verhogen en haar stimuleren om actie te ondernemen.

Praktische psychologie in de spreekkamer

De principes van Cialdini zijn geen manipulatieve trucs, maar inzichten die u kunnen helpen om effectiever en oprecht te communiceren met de inwoners.

Meer weten over gedrag?

Meld u dan aan voor onze training Praktische Psychologie in de spreekkamer. De eerstvolgende training vindt plaatst op dinsdag 12 maart 2024

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.