Normensets inburgering beschikbaar

Sinds 1 januari 2022 is de Wet inburgering van kracht. Stimulansz ontwikkelde verschillende normensets inburgering.

Een goed ingericht werkproces

Met de inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 heeft uw gemeente een nieuwe taak. Om deze taak te kunnen uitvoeren is een goed ingericht werkproces noodzakelijk. Controle op de uitvoering van deze taak geeft u inzicht in de kwaliteit van het door u ingerichte proces en levert informatie op over de al dan niet rechtmatige besteding van de beschikbaar gestelde middelen.

KiC module inburgering

Binnen de applicatie Kwaliteit in Controle (KiC) kunt u gebruikmaken van de module inburgering. Dit helpt u om de kwaliteits- en rechtmatigheidscontrole(s) in te richten.

Normensets

De KiC module inburgering bestaat uit verschillende normensets inburgering voor kwaliteits-, rechtmatigheids- en themacontrole(s). U vindt normensets inburgering voor:

  • Inkoop en Kwaliteit
  • Overdracht COA
  • Brede Intake
  • Plan inburgering en Participatie (PIP)
  • Voortgang
  • Maatschappelijke begeleiding
  • Financieel ontzorgen
  • Participatieverklaringstraject (PVT)
  • Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP)
  • Beëindiging inburgering
  • Boete Brede Intake
  • Boete tijdens inburgeringstraject

Maatwerk

Alle normensets kunt u aanpassen naar de wensen en procesinrichting van uw gemeente. De normensets zijn te gebruiken door uw toetsers, kwaliteitsmedewerkers en intern controleurs.

Interesse

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente? Neem dan contact op met KiC-adviseur Marieke Blankendaal of met de KiC helpdesk via kichelpdesk@stimulansz.nl.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Participatiewet in balans is geen toverformule tegen alle hardvochtigheden

In juni 2022 verscheen het rapport Participatiewet in balans . Hierin werden het strenge vangnetkarakter en de strikte regels over terugvordering en boetes als enkele van de oorzaken genoemd waardoor de Participatiewet hardvochtig kan worden uitgevoerd. Om deze oorzaken deels weg te nemen, heeft de regering het wetsvoorstel Participatiewet in balans ingediend. Daarnaast is het Wetsvoorstel handhaving sociale zekerheid in voorbereiding. Ook is de Centrale Raad besluiten op grond van de Participatiewet meer aan het evenredigheidsbeginsel gaan toetsen. Zal hierdoor een hardvochtige handhaving van de Participatiewet tot het verleden gaan behoren?

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.