De Omgekeerde Toets en de Participatiewet

Vraag:

Binnen de Participatiewet kan de gemeente gebruik maken van artikel 16 PW. Met dat artikel kan de gemeente altijd bijstand verstrekken, ook als er geen recht is. Waarom zouden we dan nog de De Omgekeerde Toets gebruiken?

Wilt u meer inzicht in de Participatiewet?

Raadpleeg Inzicht sociaal domein. Heeft u nog geen toegang? Vraag een gratis proefabonnement aan.

Antwoord

De Participatiewet geeft voldoende mogelijkheden om maatwerk te leveren. Dat moet ook wel, want het is het laatste vangnet waar mensen aanspraak op kunnen maken om in de kosten voor levensonderhoud te voorzien. Het is niet wenselijk als maatwerk uitmondt in willekeur. Wanneer en hoe maatwerk geboden wordt, moet niet afhankelijk zijn van de klantmanager, maar van de situatie van klant en van de grondwaarden waar de gemeente voor staat. De Omgekeerde Toets helpt daarbij. Artikel 16 van de Participatiewet biedt overigens maar in een beperkt aantal gevallen de mogelijkheid om bijstand te geven als er eigenlijk geen recht op bestaat. Dit artikel geeft niet – zoals nog wel eens wordt gedacht – een ontsnappingsmogelijkheid voor alle lastige situaties.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”