De Omgekeerde Toets en de Participatiewet

Vraag:

Binnen de Participatiewet kan de gemeente gebruik maken van artikel 16 PW. Met dat artikel kan de gemeente altijd bijstand verstrekken, ook als er geen recht is. Waarom zouden we dan nog de De Omgekeerde Toets gebruiken?

Wilt u meer inzicht in de Participatiewet?

Raadpleeg Inzicht sociaal domein. Heeft u nog geen toegang? Vraag een gratis proefabonnement aan.

Antwoord

De Participatiewet geeft voldoende mogelijkheden om maatwerk te leveren. Dat moet ook wel, want het is het laatste vangnet waar mensen aanspraak op kunnen maken om in de kosten voor levensonderhoud te voorzien. Het is niet wenselijk als maatwerk uitmondt in willekeur. Wanneer en hoe maatwerk geboden wordt, moet niet afhankelijk zijn van de klantmanager, maar van de situatie van klant en van de grondwaarden waar de gemeente voor staat. De Omgekeerde Toets helpt daarbij. Artikel 16 van de Participatiewet biedt overigens maar in een beperkt aantal gevallen de mogelijkheid om bijstand te geven als er eigenlijk geen recht op bestaat. Dit artikel geeft niet – zoals nog wel eens wordt gedacht – een ontsnappingsmogelijkheid voor alle lastige situaties.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Rechtsstatelijk leiderschap: betekenis van het rapport van de Staatscommissie rechtsstaat

De overheid is te ingewikkeld geworden en de rechtsbescherming schiet tekort. Dit is een van de conclusies uit het rapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’ van de Staatscommissie rechtsstaat dat op 10 juni 2024 verscheen.

Richard Spaans: “Interne controle draait om verbetering, niet alleen om controle”

Als adviseur interne controle in het sociaal domein wil Richard Spaans méér dan controleren. Hij wil vooral ook bijdragen aan het verbeteren van beleid en uitvoering, samen met zijn collega’s. Dat betekent: knelpunten opsporen en daar snel mee aan de slag. De tool Kwaliteit in Control (KiC) is voor hem onmisbaar. “Het maakt mijn werk heel overzichtelijk en inzichtelijk.”

Gemeente Velsen werkt met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Gemeente Velsen werkt sinds januari 2025 met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Niet alleen vanwege de lagere kosten, maar ook omdat je makkelijk de informatie vindt die je nodig hebt. Kwaliteitsmedewerker Jeugd Carla Voogt heeft er al goede ervaringen mee.