0
Training

Cultuursensitieve Klantmanager

1,5 dagen
20 deelnemers
725,-

U wilt statushouders zo goed mogelijk helpen om te zorgen dat zij optimaal kunnen participeren in onze samenleving. Daarbij loopt u tegen uitdagingen aan zoals cultuurverschillen, miscommunicaties of een gebrek aan integrale aanpak. In de training krijgt u praktische tools en inzicht in hoe u statushouders effectief kunt ondersteunen en een cultuursensitieve houding kunt aannemen.

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet wat cultuursensitief werken is en hoe u dit kunt toepassen in uw werk
 • U heeft meer inzicht in het effect van uw eigen invloed op een (intercultureel) gesprek
 • U kunt statushouders beter helpen, indien nodig met maatwerk, een goede plek in de samenleving te vinden
 • U voorkomt dubbel werk door slim gebruik te maken van gegevens die al beschikbaar zijn
 • U weet de eigen kracht van statushouders aan te spreken en te benutten
 • U heeft de tools om beter te communiceren met statushouders zodat u miscommunicatie en misverstanden voorkomt

Voor wie

 • Medewerkers die werken met statushouders
 • Medewerkers die werken met de participatieverklaring

Zo ziet de training eruit

Het is een fysieke training waarbij we in drie dagdelen op een praktische manier aan de slag gaan met de onderwerpen.

Alle ervaringen

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een  8,5

“Een leerzame training, met heel veel nuttige informatie!”

Winta Fetsum Abraha
Gemeente Dronten

Dit gaat u leren

In Nederland leven inmiddels veel statushouders. Vaak wordt de ondersteuning aan deze groep als complex ervaren door mogelijke cultuurverschillen. Statushouders hebben al een hele klantreis achter de rug voordat ze bij u komen.  Op verschillende momenten worden hen dezelfde vragen gesteld. Dat kan veel effectiever, maar hoe?  

 

Wat doet u als dienstverlener om de statushouder te ondersteunen en hoe kan dat nóg beter? Hoe legt u goed contact met de statushouder en hoe helpt u hem of haar om snel te participeren? Op al dat soort vragen en meer krijgt u een antwoord in de training de Cultuursensitieve Klantmanager.

 

Deze training geeft u concrete verbeterpunten voor uw aanpak om te zorgen dat de communicatie met statushouders effectief wordt. Goede interculturele communicatie wordt niet bepaald door goede communicatie tussen culturen, maar juist door goede communicatie tussen mensen, ook wanneer die een andere culturele achtergrond hebben.

 • Cultuursensitief werken
 • De statushouder als cliënt
 • De klantreis van de statushouder en hoe u slim gebruik maakt van de keten
 • Effectief (intercultureel) communiceren
 • Maatwerk leveren voor statushouders en gebruik van de omgekeerde toets
 • De invulling van participatie en integratie met betrekking tot statushouders in uw gemeente

Trainer(s)

Deze training wordt verzorgd door:

Gerrit van Romunde

Strateeg integraal denken en werken in het sociaal domein, voor wie het effect voorop staat.

06 53 81 15 18
Bibian Ogier

Adviseur inburgering

06 82 69 03 47

Incompany

We bieden de training Cultuursensitieve Klantmanager ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Silke Jones-van Alphen helpt u graag verder.