U bent van mening dat de echtgenote taken die tot de gebruikelijke hulp horen kan overnemen. Voor andere taken wilt u een vrijwilliger inzetten en daarom komen de uren een stuk lager uit dan bij de oude indicatie. Jammer genoeg is de cliënt het niet met u eens en hij gaat in bezwaar. Nu komt de juridische afdeling van uw gemeente in actie. En wat er nu gebeurt is dat uw praktijkonderzoek, rapportage en beschikking onder een juridisch vergrootglas worden gelegd. Heeft u zich aan de wet gehouden en blijft uw besluit juridisch wel overeind? In uw ogen heeft u alles goed gemotiveerd en uitgezocht, maar daar denkt de jurist anders over en er komen allerlei vragen op u af. Het lijkt alsof u en de jurist verschillende talen spreken: u één vanuit de praktijk en de jurist één vanuit de wet.
Wat het (her)onderzoek naar begeleidingsvragen zo uitdagend en interessant maakt is dat er bij sommige onderdelen juridisch nog grijze gebieden bestaan. Zo zijn er over de begrippen gebruikelijke hulp en mantelzorg nog onduidelijkheid want: is het gebruikelijke hulp om met je man mee te gaan naar de markt omdat hij dat vanwege een PTSS niet zelf kan? En wat is het verschil tussen gebruikelijke hulp en mantelzorg? Ook bestaat er onduidelijkheid bij het toekennen van uren begeleiding aan bepaalde taken. Hoeveel tijd is passend? En als u dan minder of meer uren toekent: waarop heeft u dat dan gebaseerd? Er is geen protocol zoals bij huishoudelijke hulp, dus hoe komt u dan tot een passende indicatie? Bij deze vragen kan er een discussie ontstaan tussen de Wmo-consulent en de jurist. U wilt de problemen van de cliënt zo goed mogelijk oplossen op een manier die passend is voor hem maar die ook goedkoop is voor de gemeente. De jurist wil dat natuurlijk ook allemaal, maar hij wil ook dat het juridisch klopt. Het lijkt alsof u verschillende talen spreekt.
Hoe lost u dit op? In de training ‘Begeleiding in de Wmo 2015: van onderzoek tot indicatie’ krijgt u handvatten aangereikt om eenzelfde taal te gaan spreken en zo te komen tot een gefundeerd besluit dat overeind blijft. Doordat de training wordt gegeven door een Wmo-jurist van Stimulansz en een Wmo-indicatiesteller worden beide kanten van het spectrum belicht. Ook kunt u deelnemen aan onze opleiding tot Wmo consulent.
Een aantal tips die helpen bij het indiceren van begeleiding:
En wat misschien wel het belangrijkste is en daarom ook enorm voor de hand liggend: práát met elkaar. Zoek elkaar op! U heeft elkaar nodig: om van elkaar te leren en om tot een goed besluit te komen. Een besluit dat in een bezwaar- of rechtszaak staat als een huis!