Training

Begeleiding indiceren in de Wmo

 • 1 dag
 • 15 deelnemers
 • 495,-

Wat is een passende indicatie? En hoe bepaalt u dat? In deze training leert u hoe u een zorgvuldig onderzoek uitvoert bij vragen rondom Wmo-begeleiding. Met als resultaat een goed onderbouwd advies waar de cliënt iets aan heeft.

Download brochure

Start van de training

Dinsdag,
8 oktober 2024
09:30 - 16:30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kent de juridische achtergrond rondom begeleiding en de actuele jurisprudentie
 • U weet wat u kunt onderzoeken om te komen tot een goede onderbouwing
 • U kunt begeleidingsdoelen formuleren en vertalen naar uren begeleiding per week
 • U kunt een indicatie ‘begeleiding’ stellen

Voor wie

Deze training is voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met de Wmo werkt en indicaties stelt voor de maatwerkvoorziening ‘begeleiding’. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wmo-consulenten
 • Wijkteammedewerkers

Zo ziet de training eruit

De training Wmo begeleiding: van onderzoek tot indicatie is een praktische training van één dag. We bespreken casussen waarbij we uitgaan van uw eigen werkproces en gaan aan de slag met de indicatiestelling.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

“Ik heb de hele training in de actieve stand gezeten, om maar niets te missen. In mijn werk kan ik nu concreter zijn in de motivering om begeleiding te indiceren en ik kan nauwkeuriger de tijd bepalen waarvoor de begeleiding moet worden ingezet.”

Maaike Heidkamp
Klantmanager zorg Wmo Gemeente Oldenzaal

blog card header

Vragen of advies nodig?

Anitra Vink helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

U kent de situatie vast wel: bij de Wmo komt een melding van een cliënt die thuis vastloopt vanwege een psychiatrische aandoening. U gaat in gesprek bij de cliënt thuis en u vindt dat er begeleiding moet worden ingezet vanuit de Wmo. Maar wat is nu een passende indicatie voor deze cliënt? En hoe bepaalt u dat? Tijdens de training ‘Wmo-begeleiding: van onderzoek tot indicatie’ leert u de maatwerkvoorziening ‘begeleiding’ beter indiceren.

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Juridische achtergronden bij indicatiestelling begeleiding Wmo
 • Actuele jurisprudentie op het terrein van begeleiding Wmo
 • Kennismaking met de doelgroep
 • Wat houdt begeleiding in?
 • Wat is zorgvuldig onderzoek?
 • Stappenplan Centrale Raad van Beroep
 • Gebruikelijke hulponderzoeken voor het keukentafelgesprek
 • Gebruikelijke hulp bij huishoudelijke hulp versus gebruikelijke hulp bij begeleiding
 • Gebruikelijke hulp en medisch advies
 • Indicatiestelling begeleiding
 • Stellen van doelen in samenwerking met de cliënt
 • Andere wetgeving in relatie tot begeleiding (Participatiewet, Wlz, Jeugdwet, Zvw)

Data & Locatie(s)

Dinsdag 8 oktober 2024

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

 • Dinsdag, 8 oktober 2024
  09:30 – 16:30

Locatie

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Begeleiding indiceren in de Wmo

“Ik heb de hele training in de actieve stand gezeten, om maar niets te missen. In mijn werk kan ik nu concreter zijn in de motivering om begeleiding te indiceren en ik kan nauwkeuriger de tijd bepalen waarvoor de begeleiding moet worden ingezet.”

Maaike Heidkamp
Klantmanager zorg Wmo Gemeente Oldenzaal

“Tijdens deze cursusdag krijg je hele concrete voorbeelden. Daarnaast krijg je tools over hoe je goed kunt begeleiden en kunt indiceren.”

Angelique Zwart
Gemeente Wijk bij Duurstede

“Ik zou deze training aanraden aan beginnende Wmo-consulenten. Ik heb heel veel bruikbare informatie gekregen, tips en tools en tips van andere cursisten waar ik heel blij mee ben.”

Kim Nguyen
Gemeente Renswoude

“De training was leerzaam, verfrissend en ik zou dit vaker willen. Aanrader!”

Sandra Kom
Wmo-consulent Gemeente Katwijk

Incompany

Wij bieden deze training ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Houd wel rekening met parkeerkosten. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag).

Via onze platforms kunt u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselen. Bent u abonnee van de Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein? Bij elke module organiseren we twee gratis themabijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices op het gebied van de Wmo 2015? Ga dan naar één van onze Wmo-actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.