Stimulansz op het Congres Sociaal Domein

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de decentralisaties écht werken voor inwoners? 10 jaar geleden klonken de beloften van de decentralisaties veelbelovend, maar in de praktijk blijkt het een uitdaging om de menselijke maat vast te houden. Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het congres ‘Tien jaar decentralisaties: van financiële nood naar innovatieve kracht’ plaats in het Postillion Hotel, Utrecht-Bunnik. Daar gaan we in op oplossingen die wél werken. En Stimulansz is erbij!
Binnenlands Bestuur congres 10 jaar decentralisatie

Evelien Meester, directeur van Stimulansz, spreekt tijdens het plenaire programma over hoe de uitvoering de sleutel kan zijn tot een effectiever sociaal domein. In haar bijdrage ‘Groter denken, kleiner doen. De uitvoering aan zet!’ laat ze zien hoe de één-loket-gedachte kan helpen om inwoners beter en sneller te ondersteunen. 

 

Naast het plenaire programma biedt Stimulansz ook twee verdiepende workshops aan:

 

‘Groter denken, kleiner doen. Roermond aan zet!’ (11:50 – 12:50 uur).

Tien jaar na de decentralisaties blijkt de kloof tussen beleid en uitvoering nog altijd groot. Hoe zorg je voor processen die ruimte geven aan de menselijke maat? En hoe bereid je professionals daarop voor? Met een praktijkvoorbeeld laten zij zien hoe je maatwerk echt kunt borgen in de organisatie. De workshop wordt gegeven door Quirina Bosch van Hest en Michel Gooijer van Stimulansz, samen met de gemeente Roermond.

 

‘Een brug tussen AVG en sociaal domein wetten’ (15:00 – 16:00 uur).

Privacy wordt vaak als obstakel gezien, maar klopt dat beeld wel? In deze interactieve workshop ontdek je hoe je binnen de regels van de AVG én het sociaal domein verantwoord gegevens kunt delen. Praktisch, helder en met oog voor wat er wél kan. Deze sessie wordt verzorgd door Mark Husen en Marlijn Smit van Stimulansz.

 

Het congres biedt een uitgelezen kans om inzichten en ervaringen te delen met collega’s uit het werkveld. Hoe kunnen we innovatie en samenwerking stimuleren, ondanks de financiële uitdagingen? We gaan daarover in gesprek en zoeken samen naar praktische oplossingen. 

 

Relaties van Stimulansz krijgen 50% korting!

Wil jij op dinsdag 20 mei naar het Binnenlands Bestuur congres? Als relatie van Stimulansz krijg je 50% korting! 

Registreer je rechtstreeks via Stimulansz door vóór 8 mei een e-mail te sturen naar info@stimulansz.nl. Vermeld in je bericht je naam, e-mailadres, organisatie en voor welke workshop van Stimulansz jij je wilt aanmelden.

Stimulansz geeft 2 workshops op het congres. Kies er één of volg ze allebei!

Let op: de korting geldt niet wanneer je je aanmeldt via de congreswebsite. 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.