“Ik wilde meer leren over de Omgekeerde Toets, voor mijzelf én mijn collega’s”

Maatwerk in het sociaal domein? Saskia Hendriks volgde de opleiding ‘Werken met de Omgekeerde Toets’. Voor zichzelf en haar collega’s.

hero afbeelding “Ik wilde meer leren over de Omgekeerde Toets, voor mijzelf én mijn collega’s”
05 maart 2024

Door Redactie

Maatwerk in het sociaal domein kan een uitdaging zijn. Saskia Hendriks (gemeente Amstelveen) volgde de opleiding ‘Werken met de Omgekeerde Toets’. Voor zichzelf en haar collega’s.

Maatwerk zonder willekeur

Met de Omgekeerde Toets levert u maatwerk in het sociaal domein, zonder willekeur. Op papier is de methode eenvoudig. In de praktijk vraagt het soms om gedragsverandering bij consulenten. Dan is het fijn als er binnen uw organisatie mensen zijn zoals Saskia Hendriks. Met de kennis die zij opdeed in de opleiding ‘Werken met de Omgekeerde Toets’ gaat ze nu haar collega’s begeleiden.

Als consulent minimaregelingen behandelt Saskia Hendriks dagelijks aanvragen van inwoners. “De uitdaging is steeds weer: wat kan ik doen zodat deze inwoner verder kan? Soms zijn mensen al jaren aan het doormodderen. Dan is het mooi als je een kanteling teweeg kunt brengen in iemands leven, zodat ruimte ontstaat om misschien wel een frisse start te maken. Dat vind ik geweldig.”

Stap voor stap richting maatwerk met de Omgekeerde Toets

Gemeente Amstelveen legt de focus op maatwerk op basis van de Omgekeerde Toets. Saskia is er enthousiast over: “Maatwerk geeft je als consulent de ruimte om echt met mensen aan de slag te gaan en hen verder te helpen. Dat is beter dan gewoon iets toewijzen of afwijzen.” Dat vraagt wel iets van consulenten: bewustwording, het gesprek anders voeren en meer tijd claimen om de cliënt goed te ondersteunen. “We maken goede stappen, maar we zijn ook nog zoekende. Daarom houden we 4 keer per jaar een bijeenkomst of training waarin we informatie uitwisselen. Ook brainstormen we wekelijks in groepjes over casussen. In 2023 kregen we een eendaagse training over de Omgekeerde Toets. Dat triggerde me. Ik wilde er meer over leren en collega’s daarin meenemen.”

Collega’s motiveren en meekrijgen

Saskia kijkt met voldoening terug op de opleiding. “Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je tegen een ander aankijkt. Ieder mens heeft vooroordelen en gedachten waar die zich helemaal niet bewust van is. Het is goed om je daarvan bewust te worden als consulent. Ook heb ik geleerd hoe ik een ander kan motiveren en meekrijgen, bijvoorbeeld een collega die negatief is over de nieuwe werkwijze. Goed vond ik ook de oefeningen waarbij ik in gesprek ging met iemand met een probleem. Ik moest in de rol van gespreksleider vooral vragen stellen en niet even vertellen hoe ik het zou oplossen. Dat was leerzaam, omdat ik als ambassadeur van de Omgekeerde Toets zulke gesprekken met collega’s ga voeren over de Omgekeerde Toets.”

Leren van elkaar

Saskia: “Het was een mooie combinatie van theorie en praktijk. Leerzaam was ook dat de opleiding werd gevolgd door mensen uit diverse vakgebieden en uit zowel grote als kleinere gemeenten. Bovendien kregen we meerdere trainers met elk een eigen expertise. Hun begeleiding heb ik als positief ervaren. Ook nadat de opleiding was afgerond, kon je nog gerust om advies vragen. De opleiding was leerzaam en goed georganiseerd. Het had van mij nog wel langer mogen duren, haha.”

Collega’s inspireren

Met de kennis die Saskia heeft opgedaan tijdens de opleiding, wil ze nu haar collega’s inspireren. “Dit jaar organiseer ik 4 bijeenkomsten over de Omgekeerde Toets. Daarin gaan we verschillende facetten uitdiepen. De eerste bijeenkomst zal gaan over de grondwaarde: wat moet die zijn volgens het college van B&W? Ook geef ik input over het aanpassen van rapporten en beschikkingen. Daarin verwerk ik alle stappen van de Omgekeerde Toets, zodat consulenten die makkelijker doorlopen.”

Wat kunt u doen?

Wilt u uw collega’s enthousiasmeren voor het werken met de Omgekeerde Toets en hen daarbij begeleiden? Stimulansz geeft de opleiding ‘Werken met de Omgekeerde Toets’. Bedoeld voor consulenten, teammanagers en kwaliteitsmedewerkers die de rol van coördinator vervullen

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.