Handige samenvatting Brede schuldenaanpak

Inzet kabinet

Het kabinet zet in op het voorkomen van problematische schulden, treft maatregelen om problematische schulden terug te dringen en maakt afspraken met gemeenten om meer mensen met schulden effectiever te helpen.
Het rechtssysteem is zo ingericht dat dat mensen zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor het nakomen van hun financiële verplichtingen en het aflossen van eventuele schulden. Daar staat tegenover dat de schuldenaar te allen tijde in zijn levensonderhoud moet kunnen voorzien.

Hoofdlijnen actieplan Brede schuldenaanpak

Het actieplan Brede schuldenaanpak heeft 3 hoofdlijnen:

  1. Problematische schulden voorkomen: preventie en vroegsignalering.
  2. Ontzorgen en ondersteunen.
  3. Zorgvuldige en maatschappelijke verantwoorde incasso.

Problematische schulden voorkomen: preventie en vroegsignalering

De rijksoverheid wil nieuw beleid beter laten aansluiten op het ‘doenvermogen’ van de burger. Beleid en uitvoering houden dan rekening met bijvoorbeeld de mentale belastbaarheid van burgers.
Om voor vroegsignalering gegevensuitwisseling te vergemakkelijken en naleving van de Europese privacyregels te waarborgen, wordt de Wgs aangepast.

Ontzorgen en ondersteunen

Vrijwilligers vervullen een belangrijke rol bij het bereiken en ondersteunen van mensen met (dreigende) schulden. Om samenwerking tussen gemeenten en vrijwilligersorganisaties te versterken, komt er een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten gericht op schuldhulp en financiële begeleiding. Er komst een experiment met de schuldenrechter. De rechtspraak brengt een visiedocument uit over ‘rechtspraak en schulden’ met maatregelen die ze gaan ontwikkelen om de problematiek rond schulden te verlichten.

Zorgvuldige en maatschappelijke verantwoorde incasso

Voor verkeersboetes wordt een betalingsregeling bij bedragen vanaf € 75 mogelijk. Bij het niet op tijd betalen van de boetes blijven de verhogingspercentages onverminderd hoog. Om het bestaansminimum beter te beschermen wordt de wet aangepast zodat de beslagvrije voet ook van toepassing wordt bij bankbeslag.

Samenwerkende initiatieven

Op het terrein van schulden zijn veel partijen actief. De staatssecretaris benadrukt dat de schuldenproblematiek vraagt om nauwe samenwerking tussen ministeries, gemeenten en andere betrokken partijen. Een opsomming van initiatieven laat zien hoe breed de aanpak is.
Een van de initiatieven is Manifestpartijen: SVB, Belastingdienst, CAK, UWV, DUO en CJIB. Ze willen voorkomen dat mensen door deze uitvoerders in een problematische schuldsituatie belanden, bijvoorbeeld door mensen actief voor te lichten bij bepaalde gebeurtenissen of sneller (telefonisch) contact te zoeken. Een ander initiatief is Speaking Minds. Speaking Minds brengt een dialoog tot stand tussen jongeren en beleidsmakers (landelijk en lokaal) over het armoede- en schuldenbeleid.

Meer weten over Brede Schuldenaanpak

In Inzicht sociaal domein vindt u meer informatie over de Brede Schuldenaanpak.

Geen toegang tot Inzicht sociaal domein?

De kans is groot dat u al toegang heeft. Meer dan 300 gemeenten hebben al een abonnement op Inzicht Sociaal Domein. Vul uw e-mailadres in en wij vragen de beheerder in uw organisatie om de toegang te verzorgen.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Corinne Berhitu helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.