Jongeren zetten MDT in voor gemeente

Jongeren vervullen maatschappelijke diensttijd bij gemeente met activiteiten.

Veel gemeenten in het land hebben al kennisgemaakt met ‘Speaking Minds’. Bij Speaking Minds gaan alle partijen met elkaar aan tafel. De gemeente hoort wat er leeft bij en waar jongeren tegenaan lopen. De jongeren maken kennis met de lokale- en landelijke politiek, leren zich uit te spreken, hun mening te geven en voor zichzelf op te komen. Speaking Minds MDT zet er nog een tandje bij: jongeren geven niet alleen advies, maar koppelen hier ook gedurende 10 weken een vrijwillige activiteit aan tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT).

Thema’s die jongeren rechtstreeks raken

Het vertrekpunt van Speaking Minds MDT is het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Voorbeelden van kinderrechten zijn: het recht op een toereikende levensstandaard (armoede, schulden), het recht op gezondheid (gezond eten, bewegen), het recht op onderwijs, het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije tijd, ontspanning en culturele activiteiten.
Defence for Children verzorgt een kinderrechtentraining voor zowel jongeren als deelnemende beleidsmedewerkers. Gemeente en jongeren besluiten samen welke kinderrechten centraal komen te staan tijdens het traject.

Hoe ziet een projectweek eruit?

Speaking Minds MDT begint met een projectweek op een VMBO school. De jongeren gaan in gesprek met de gemeente en lokale organisaties over het vraagstuk van de gemeente. Tijdens deze week doen de jongeren kennis op over kinderrechten en gemeentelijk beleid. Ook leren ze nieuwe vaardigheden waaronder presenteren, discussiëren en interviewen. Daarnaast lopen ze een dag mee met een lokale organisatie of bedrijf.
Al deze indrukken vormen bouwblokken voor het formuleren van een advies aan de gemeente. Tijdens een slotbijeenkomst op het gemeentehuis presenteren de jongeren hun advies en het plan voor de activiteit. Daarna gaan ze in gesprek met medewerkers van de gemeente over de uitvoering.

Hoe ziet een vervolgactiviteit eruit?

Na de projectweek gaan de jongeren aan de slag met het organiseren van een activiteit rondom hun advies. Via een workshop leren ze hoe ze zelf een activiteit kunnen opzetten, plannen en uitvoeren. Zodra het plan wordt goed gekeurd krijgen de jongeren een klein budget mee om hun activiteit uit te voeren. Vervolgens gaan ze gedurende 10 weken aan de slag met deze activiteit. Ze worden hierbij begeleid door een lokale organisatie, een jongerenwerker of een bedrijf. Samen komen zij tot nieuwe ideeën en plannen.

Aanmelden

Aanmelden voor Speaking Minds MDT is vanaf nu mogelijk door een mail te sturen naar karin.vannuland@stimulansz.nl.
Starten met een traject kan vanaf september 2021.
Er is plek voor drie pilotgemeentes die zich kosteloos kunnen aanmelden in ruil voor een tijdsinvestering. Voor de overige gemeenten geldt een eigen bijdrage.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”