Omgekeerd verordenen doet u zo!

Onderdeel van het geheel

Een omgekeerde verordening is nooit een einddoel, maar altijd een rader in het proces om anders te gaan werken. Dat betekent dat de verordening stevig ingebed moet worden in de hele organisatie en in een verandertraject. Van bestuur tot klantcontactcentrum, iedereen moet mee in de nieuwe werkwijze. Zonder die inbedding is de verordening namelijk niet meer dan een lege huls en zal er in de praktijk niets veranderen. Natuurlijk kunt u de modelverordening overnemen en vaststellen. Maar de kans is groot dat de collega’s hier kennis van nemen, de schouders ophalen en overgaan tot de orde van de dag. De inwoners van de gemeente lezen de verordening in dat geval waarschijnlijk helemaal niet. Terwijl de regels die daarin staan voor hun wel van belang zijn!

Het effect voorop

Wilt u aan de slag met een omgekeerde verordening? Dan is het belangrijk om eerst helder te hebben wat u daar precies mee wilt bereiken. Waarom zou u dat willen? Er zijn genoeg argumenten te bedenken, maar die zijn niet belangrijk. Wat ertoe doet is waarom ú het wilt. Dat betekent dat u ook helder moet hebben voor wie u de verordening schrijft. Voor uzelf, de gemeenteraad, de consulenten of de burgers? Met een einddoel voor ogen (stap 1 van de omgekeerde toets, denk na over welk effect u wilt bereiken) kunt u bepalen hoe u daar kunt komen. En dan pas kunt u vaststellen welke onderdelen van het omgekeerd verordenen u zou willen toepassen. Het integrale karakter? De klare taal? De kernwaarden? Welk element zorgt ervoor dat u uw doel haalt?

We gaan beginnen!

Met het einddoel voor ogen kunt u aan de slag. En ook hier daag ik u uit. Simpelweg overnemen wat er in de modelverordening staat gaat niet werken. Natuurlijk kunt u de voorbeelden daaruit gebruiken ter inspiratie, maar als u wilt dat uw eigen omgekeerde verordening echt effect heeft, dan moet de vorm en inhoud breed gedragen worden in de organisatie. Van bestuur tot uitvoering, van inwoner tot jurist. Het proces om de inhoud op papier te krijgen draagt bij aan de kans van slagen, aan een andere manier van werken. Neem mensen mee in dit proces en laat ze actief meedenken over wat voor hun werkt. Dit versterkt het draagvlak en maakt dat mensen het leuk vinden om zo te gaan werken.

Geen IKEA-pakket maar timmerles

Kortom, met de omgekeerde modelverordening haalt u zeker geen IKEA-bouwpakket in huis. Wat dan wel? Wij geven u in de training ‘zo maakt u een omgekeerde modelverordening sociaal domein’ de materialen en de gereedschappen en leren u een eigen bouwtekening te maken. Het kost zonder meer veel tijd en energie en het proces is niet altijd makkelijk. U slaat soms op uw duim, een schroef breekt af of het hout scheurt. Maar als het werk af is, helemaal naar uw wens, dan is dat zeker een feestje waard. Voor u, de gemeenteraad, de consulenten én de inwoners!

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Evelien Meester helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”