Vereenvoudig en versterk toegang schuldhulpverlening

1) Knop schuldhulpverlening op gemeentelijke homepage

Jongeren die meededen aan het project Speaking Minds vonden het lastig informatie op de gemeentelijke website te vinden over schuldhulpverlening. Neemt u eens de proef op de som. Vindt u bij een willekeurige andere gemeente gemakkelijk informatie over schuldhulpverlening? En weet u dan ook waar u voor hulp kunt aankloppen? De jongeren doen de suggestie voor een kleurige knop Schuldhulpverlening op de homepage van de gemeente pagina. Een goede tip!

2) Minder drempels bij de toegang

Mensen met schulden ervaren dat als ze eenmaal de schuldhulpverlening hebben gevonden, het ingewikkeld is om verder te komen. De schuldhulpverlener stuurt ze er weer alleen op uit om alle juiste papieren te verzamelen. Ze worden overvraagt, omdat ze door de grote financiële zorgen en stress tijdelijk minder zelf kunnen. Iemand met problematische schulden heeft juist hulp nodig bij het verzamelen en ordenen van alle gegevens en papieren. Vrijwilligers van Schuldhulpmaatje kunnen deze hulp bieden.

3) Heb oog voor kwetsbare groepen

Dat het lastig is om schuldhulpverlening te vinden, geldt nog meer voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Voor veel schuldhulpverleners is het moeilijk om iemand met een LVB te herkennen en om daarmee om te gaan. Met als gevolg dat schuldhulpverleningstrajecten mislukken en er weer grotere schulden ontstaan. MEE en Stimulansz hebben een training ontwikkeld voor professionals zodat miscommunicatie voorkomen wordt.

4 ) Doorbreek taboe

Om ervoor te zorgen dat mensen op tijd hulp zoeken en aanvaarden, is het belangrijk dat het taboe en de schaamte rondom financiële problemen wordt doorbroken. Het tv-programma ‘Schuldig’ van Human heeft hier al een goede bijdrage aan geleverd. De RVS adviseert om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld (lokale) publiekcampagnes (zoals in Amsterdam), voorlichting op scholen door ervaringsdeskundigen en meer aandacht voor het bespreekbaar maken van schulden op het werk.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”