Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?

Loopt maatwerk bij jouw gemeente in de pas of is het de vreemde eend in de bijt?

Maatwerk in het sociaal domein is het proces van besluitvorming, waarbij je komt tot een oplossing op maat voor het individu. Als het goed is, pas je dit proces toe op iedere inwoner die met een vraag komt.

De morele ondergrens van de ambtenaar

‘Ambtenaar heeft morele ondergrens nodig’, zo kopte een artikel uit Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een LinkedIn bericht van Erik Pool, programmadirecteur Dialoog en Ethiek. Dit artikel belicht een dilemma waar veel ambtenaren mee worstelen: hoe kun je je inhoudelijk uitspreken zonder politiek te worden? In het specifieke geval gaat het om het Israël/Gaza-dossier, een complex vraagstuk dat velen bezighoudt. Maar ook bij kleinere, meer persoonlijke kwesties rijst deze vraag. Hoe ga je daarmee om?

Stimulansz op het Congres Sociaal Domein

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de decentralisaties écht werken voor inwoners? 10 jaar geleden klonken de beloften van de decentralisaties veelbelovend, maar in de praktijk blijkt het een uitdaging om de menselijke maat vast te houden. Op dinsdag 20 mei 2025 vindt het congres ‘Tien jaar decentralisaties: van financiële nood naar innovatieve kracht’ plaats in het Postillion Hotel, Utrecht-Bunnik. Daar gaan we in op oplossingen die wél werken. En Stimulansz is erbij!

“WerkloonT helpt mensen over de drempel naar werk”

“Ga ik er niet op achteruit als ik weer ga werken?” Die angst is groot bij inwoners die met begeleiding de stap maken van bijstand naar betaald werk. Menso Emmen verruilde het handmatige rekenwerk voor WerkloonT. Hiermee weten inwoners precies wat hun netto maandinkomen was én wordt. “Het geeft mensen net dat zetje dat ze nodig hebben”, aldus werk- en scholingscoach Rolf Kok.

Personeelstekorten en grote opgaves: 5 strategieën om je team veerkrachtig te houden

Er wordt gewaarschuwd voor een personeelsravijn in 2032, maar ook nu al hoor ik overal om me heen managers zuchten onder de opgave om voldoende en goed gekwalificeerd personeel te vinden. Zij hebben – terecht! – zorgen om de medewerkers die door het gebrek aan nieuwe collega’s gebukt gaan onder een hoge werkdruk. Die kan leiden tot ziekteverzuim en vervolgens krijgen de overgebleven collega’s nog meer op hun bord. Hoe doorbreek je deze cirkel en krijg je weer energie en werkgeluk in het team? Zullen we gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën verzamelen? Hierbij een eerste aanzet.

Uitnodigende schuldhulp

Al veel inwoners kloppen aan bij de gemeente voor hulp bij het oplossen van schulden, maar waarom vragen niet nog meer mensen om hulp? Iedereen die schuldenproblematiek heeft wil die oplossen. Wat zou je als gemeente dan nóg meer kunnen doen om laagdrempelig te zijn? Uit onderzoeken blijkt wat daarvoor nodig is. Maar als de inwoner eenmaal over de drempel is gestapt, hoe houd je die dan binnen?