Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Benut uw speelruimte in de nieuwe Inburgeringswet

Ook al liggen de contouren van de nieuwe wet grotendeels vast, volgens Gerrit van Romunde hebben gemeenten nog genoeg speelruimte voor maatwerk en lokale accenten.

De Wmo-consulent: oplossingsgerichte praatpaal!

Een Wmo-consulent is een veelzijdig professional: een kei in luisteren en analyseren. Sterk in het samenwerken met cliënten en andere professionals. Wilt u ook dit mooie vak uitoefenen?

GOO: Nieuwe zittingsvorm bij de Centrale Raad van Beroep gericht op oplossing

Sinds enige tijd wordt bij de Centrale Raad van Beroep in zaken over de Participatiewet een nieuwe manier van behandelen toegepast.

Wat moet u echt regelen? Implementatie nieuwe Wet inburgering

In gesprek met adviseur Gerrit van Romunde van Stimulansz over de implementatie van de nieuwe Wet inburgering per 1 januari 2022.

Verhuisde statushouders niet vaker aan het werk

Eén op de vijf à zes statushouders verhuist binnen de inburgeringstermijn van drie jaar naar een andere gemeente, maar ze verhuizen niet naar gemeenten waar ze een grotere baankans hebben.

Mooi beleid! En werkt het?

Hoe vaak wordt er niet geklaagd over irrationeel gedrag van klanten waardoor de resultaten van beleid tegenvallen? Evelien Meester vertelt hoe inzichten uit de gedragswetenschap kunnen helpen.

Is het breed moratorium de gewenste noodstop bij problematische schulden?

In 2017 trad het breed moratorium in werking. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. De schuldeisers mogen 6 maanden niet incasseren en de schuldhulpverlener kan de zaken van de schuldenaar op orde brengen. Al bij de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening wilden gemeenten een dergelijk instrument. Toch zijn gemeenten en schuldhulpverleningsinstanties niet verheugd: de regeling kent zeer veel voorwaarden en is ingewikkeld.

Moet alimentatie bruto of netto gekort worden op een eventuele uitkering?

Bij de helpdesk van Inzicht sociaal domein komen wekelijks veel vragen binnen van beleidsinhoudelijke of juridische aard. Deze keer beantwoordt expert Evelien Meester een vraag over het bruto of netto korten van alimentatie op een eventuele uitkering.

Wat doe je als gezinsbijstand toekennen betekent dat 1 partner Nederland moet verlaten?

Deze week geeft Participatiewet-expert Hanneke Willemsen antwoord op de vraag of een partner buiten beschouwing kan worden gelaten bij een aanvraag voor gezinsbijstand. Als toekennen betekent dat 1 partner Nederland moet verlaten.

Rechtmatig verblijf versus gelijkgesteld met een Nederlander

Participatiewet-expert Hanneke Willemsen van Stimulansz beantwoordt een vraag over intrekken van recht op uitkering bij vervallen rechtmatig verblijf.

Statushouders & verplichte budgettraining

Antwoord van expert Hanneke Willemsen op de vraag in hoeverre statushouders met een bijstandsuitkering verplicht kunnen worden om een budgettraining te volgen.

Wanneer is sprake van logeren en wanneer van kostendeling?