Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Jongeren zetten MDT in voor gemeente

Jongeren vervullen maatschappelijke diensttijd bij gemeente met activiteiten.

Bijstand en naar het buitenland

Deze week geeft expert Hanneke Willemsen antwoord op de vraag  of er bij verblijf in het buitenland recht op bijstand is.

ZZP: Zelfstandige Zonder Poen?

De werkende arme, en dan met name de ZZP-er, is veel in het nieuws: armoede is juist bij deze groep werkenden een probleem. Als innovator bij Berekenuwrecht is John Nuyten, adviseur bij Stimukansz, bezig met de manier waarop gemeenten hun bijdrage voor de minima inzetten. Hij stelde zichzelf de vraag: Kan ik bijdragen aan een oplossing?

Anticiperen op nieuw beslagrecht

Deze week beantwoordt juridisch adviseur Peter Huygens een vraag over beslagrecht en de toekomstige Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Zelfstandig ondernemers en schuldhulpverlening

Staat de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ook open voor zelfstandig ondernemers? Of zijn zij aangewezen op de specifieke bijstandsregeling voor zelfstandigen? Lees nu het antwoord van onze expert Peter Huijgens.

Hoe stuur je tussen de keuze van de klant en de belangen van schuldeisers?

De weg naar de rechtmatigheidsverantwoording deel II: de belangrijkste punten uit de Modeltekst en toelichting

Rechtmatigheidsverantwoording: het college van B&W zal vanaf 2021 in een verklaring aan de gemeenteraad de rechtmatigheid moeten aangeven van de verantwoorde baten en lasten.

Het taboe op schuldhulp vragen

Gemeenten zijn intensief bezig om de nieuwe aanvragers van regelingen (TOZO en TONK) te helpen en de slachtoffers van de toeslagenaffaire op te sporen. Een verwachte boeggolf aanvragen bij de schuldhulpverlening dient zich echter nog steeds niet aan. Hoe kan dat?

Zo maakt u beleidsregels voor bijzondere bijstand in begrijpelijke taal

Onze juridisch adviseurs ontwikkelden een model voor beleidsregels bijzondere bijstand in duidelijk taal. We spreken daarover met Wim Eiselin, juridisch adviseur Participatiewet.

Schuldenvrije gemeente: continuproces van monitoren, evalueren en (door)ontwikkelen

Karin van Nuland ontwikkelde de methode ‘Op naar een schuldenvrije gemeente’. Een groeiproces waarbij de gemeente de regierol heeft.

Hoe ingewikkeld kan het begrip ‘middelen’ zijn?

Waarom de uitvoering veranderen in plaats van het stelsel?

Verbetering van de uitvoering is een noodzakelijke voorwaarde voor verbetering van het sociaal domein. En we kunnen vandaag al beginnen!