De Werkplaats

Bestaansminimum omhoog ↑

 • 1 dagdeel
 • 20 deelnemers
 • Gratis

De Werkplaats is nieuw! Het is de plek waar gemeenten met elkaar werken aan lastige uitvoeringsvraagstukken waarmee zij worstelen. Vraagstukken waarvoor niet zo makkelijk een eenduidig antwoord of een oplossing voorhanden is. In de Werkplaats wisselen we best practices uit van gemeenten die dit vraagstuk al hebben opgepakt en hun ervaringen graag met u delen. De Werkplaats behandelt steeds een ander thema. We trappen af met het bestaansminimum. Dat moet omhoog. Maar hoe pakt u dit aan? Kom naar De Werkplaats en vind het antwoord!

Start van de bijeenkomst

Woensdag,
13 december 2023
13.00 - 16.00
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • Kennis van goede praktijkvoorbeelden verhogen bestaansminimum
 • Delen van valkuilen en succesfactoren bij het verhogen van het bestaansminimum
 • Kennis van de juridische (on)mogelijkheden bij projecten als deze

Voor wie

(Beleids)medewerkers van gemeenten die het verhogen van het bestaansminimum hoog op de agenda hebben staan en daarmee aan de slag willen of al zijn.

Zo ziet de bijeenkomst eruit

De werkplaats is de plek waar gemeenten met elkaar werken aan lastige uitvoeringsvraagstukken waarmee zij worstelen. Vraagstukken waarvoor niet zo makkelijk een eenduidig antwoord of een oplossing voorhanden is. In de Werkplaats wisselen we best practices uit van gemeenten die dit vraagstuk al hebben opgepakt en hun ervaringen graag met u delen.

Let op: het maximum aantal deelnemers aan De Werkplaats is 20. Bij meer inschrijvingen willen we – om het effect van De Werkplaats zo groot mogelijk te maken – een mix maken van grote, kleine en middelgrote gemeenten. Inschrijving betekent hierdoor niet dat u zeker bent van deelname. Uiterlijk 15 werkdagen van te voren krijgt u bericht over uw deelname.

Als u niet kunt deelnemen: De opbrengst van De Werkplaats verwerken we in de Kennisbank Inzicht Sociaal Domein. 

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

Deze training heeft nog geen reviews

blog card header

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Er is een forse verhoging van het sociaal minimum nodig. Anders zullen bijna 1 miljoen Nederlanders verder onder de armoedegrens zakken. Gemeenten voelen de urgentie, zij willen niet wachten op landelijk beleid en nu al mensen helpen. In deze eerste Werkplaats kijken we welke kansen er zijn voor het verhogen van het bestaansminimum. En we gaan in gesprek met gemeenten die oplossingen hebben gevonden om inwoners te ondersteunen: wat is er gedaan; op grond van welke wet- en regelgeving; waar liepen zij tegen aan; wat helpt en wat juist niet; hoe bepaal je de doelgroep? Ook bespreken we de juridische (on)mogelijkheden van initiatieven als deze. We gaan in deze Werkplaats actief met elkaar aan de slag! En natuurlijk gaat u met tassen vol inspiratie en ideeën de deur uit. Zodat u als gemeente de juiste stappen kunt zetten om uw inwoners financieel en mentaal te ondersteunen.  

Programma

Dit gaan we doen:

 • Presentatie praktijkvoorbeelden: aanpak, valkuilen, succesfactoren;
 • Uitwisselen van ervaringen en verkennen van (nieuwe) ideeën/ mogelijkheden;
 • Aan de slag bijvoorbeeld opstellen stappenplan;
 • Discussie en afsluiting

Data & Locatie(s)

Starten op wo 13 december 2023, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdag & Tijd

 • Woensdag, 13 december 2023
  13:00 – 16:00

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Bestaansminimum omhoog ↑

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.