Winterschool

Het Vrij te laten bedrag (Vtlb): hoe leg ik het uit?

 • 1,5 uur
 • 30 deelnemers
 • 75,-

Als schuldhulpverlener weet u hoe u het Vrij te laten bedrag (Vtlb) kunt berekenen. Maar hoe legt u in begrijpelijke taal uit aan de inwoner hoe het bedrag waar deze van rond moet komen tot stand is gekomen? U leert in dit webinar hoe u de basis van het Vtlb uitlegt op een manier die aansluit bij de inwoner.

Start van de bijeenkomst

Donderdag,
8 februari 2024
11:00 - 12:30
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U weet waarom het belangrijk is dat u het Vtlb goed kunt uitleggen aan inwoners
 • U kunt het Vtlb-rapport vanuit het perspectief van de inwoner bekijken
 • U kunt het Vtlb-rapport begrijpelijk uitleggen aan de inwoner

Voor wie

Schuldhulpverleners

Zo ziet de bijeenkomst eruit

In een webinar van 1,5 uur bespreken we het Vtlb-rapport vanuit het perspectief van de inwoner. Wat is relevant om te weten over de berekening en hoe is deze in de persoonlijke situatie van de inwoner tot stand gekomen? Ook krijgt u te horen waar u rekening mee moet houden bij het uitleggen van het Vtlb en gaan we aan de hand van voorbeelden oefenen met die uitleg.

Dit webinar vindt plaats via Teams. We sturen u uiterlijk 2 dagen voor het webinar een link en zorgen voor een duidelijke instructie. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Leonie Ramaker helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Als een inwoner in de schuldhulpverlening echt snapt hoe het Vtlb is opgebouwd en waar u rekening mee heeft gehouden, kan dit zorgen voor een fijnere werkrelatie en meer begrip. En als de inwoner snapt wat er allemaal van invloed is op het Vtlb, zal deze bij een wijziging in de situatie mogelijk eerder contact zoeken. Maar hoe kunt u het Vtlb begrijpelijk uitleggen? Dat gaan we aan de hand van voorbeelden behandelen in deze webinar.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het Vtlb vanuit het perspectief van de inwoner
 • Waar houdt u rekening mee bij het uitleggen van het Vtlb aan de inwoner?
 • Welke basisinformatie moet u de inwoner meegeven over het Vltb?
 • Hoe legt u uit met welke persoonlijke omstandigheden wel en niet rekening wordt gehouden bij het maken van de berekening?Data & Locatie(s)

Starten op do 8 februari 2024, Online

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen & Tijden

 • Donderdag, 8 februari 2024
  11:00 – 12:30

Locatie

Online via Teams

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Het Vrij te laten bedrag (Vtlb): hoe leg ik het uit?

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.