Winterschool

Inclusieve taal: weet wat je schrijft!

 • 1,5 uur
 • 30 deelnemers
 • 75,-

Taal is een middel om een boodschap over te brengen. Zorgvuldig formuleren is daarbij belangrijk.
Woorden dragen een lading, soms onbedoeld en onbewust. Stereotiep en exclusief taalgebruik kunnen de relatie met inwoners beïnvloeden en vooroordelen versterken. Daarom gaan we in deze webinar aan de slag met inclusieve taal.

Start van de bijeenkomst

Dinsdag,
23 januari 2024
11:00 - 12:30 uur
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U bent meer bewust van stereotiep en exclusief taalgebruik.
 • U kunt met de gekregen inclusieve taal- en schrijftips direct aan de slag.

Voor wie

Voor alle professionals in het sociaal domein die meer grip op taal willen krijgen.

Zo ziet de bijeenkomst eruit

In een webinar van 1,5 uur laten we u aan de hand van voorbeelden zien wat stereotiep en exclusief taalgebruik is en wat dit doet met een lezer. We bespreken alternatieven en doen enkele interactieve oefeningen.

Dit webinar vindt plaats via Teams. We sturen u uiterlijk 2 dagen voor het webinar een link en zorgen voor een duidelijke instructie. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen
blog card header

Vragen of advies nodig?

Leonie Ramaker helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Woorden en taalconstructies kunnen soms een lading met zich meebrengen. Een lading waar u zich als schrijver waarschijnlijk niet bewust van bent en die u niet bedoeld had mee te geven. Stereotiep en exclusief taalgebruik kunnen vooroordelen versterken. Hierdoor kunt u in uw werk als professional in het sociaal domein met 1-0 op achterstand komen. Dat is nou juist niet het effect wat u met inwoners wilt bereiken.

In dit webinar behandelen we de ingesleten patronen die zitten verstopt in onze taal. 

Na deze webinar weet je wat stereotiep en exclusief taalgebruik is. En met de inclusieve taal- en schrijftips kun je direct aan de slag.

We laten zien wat stereotiep en exclusief taalgebruik is en wat dit met de lezer doet. We bespreken alternatieven en oefenen daarmee.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is inclusieve taal?
 • Belang van inclusieve taal
 • Taal- en schrijftips
 • Interactieve oefeningen

Data & Locatie(s)

Starten op di 23 januari 2024, Online

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdag & Tijd

 • Dinsdag, 23 januari 2024
  11:00 – 12:30

Locatie

Online via Teams

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Inclusieve taal: weet wat je schrijft!

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.