Training

Werken met de Omgekeerde Toets bij inwoners met onbegrepen gedrag

 • 1 dag + onlinesessie + e-learning
 • 675,-

Komt u in uw werk steeds vaker inwoners tegen die bijzonder en soms grensoverschrijdend gedrag vertonen? En merkt u hoe hun problematiek hen steeds dieper in de problemen brengt?  In deze training leert u de Omgekeerde Toets® toe te passen bij deze inwoners.

Start van de bijeenkomst

Donderdag,
7 maart 2024
9.30 - 16.30 uur
Aanmelden
Bekijk alle data

Overzicht

Uw resultaat:

 • U kunt weloverwogen afwegingen maken in verschillende situaties met inwoners die onbegrepen gedrag vertonen, waarbij u actief rekening houdt met zowel de geest van de wet- en regelgeving als de specifieke problematiek van de inwoner
 • U kunt uw afwegingen en het maatwerk binnen uw eigen organisatie verantwoorden.
 • U weet binnen uw organisatie de weg om aan informatie te komen met als doel veilig te kunnen werken met deze inwoners en problematiek
 • U kunt de Omgekeerde Toets toepassen bij inwoners die onbegrepen gedrag vertonen

Voor wie

 • Juridisch medewerkers en uitvoerders werk en inkomen
 • Medewerkers Wmo, schuldhulpverlening, Jeugdwet en inburgering
 • Sociale wijkteams

Zo ziet de training eruit

 • U start met een e-learning module van 30 minuten die uw kennis van de Omgekeerde Toets opfrist en verder uitdiept.
 • Daarna volgt een trainingsdag op locatie, waarbij praktijkcasussen centraal staan en u leert omgaan met inwoners met psychische problematiek.
 • Tot slot is er een online terugkombijeenkomst om ervaringen en inzichten te delen.

U kunt uw eigen casussen inbrengen. Zolang de casus bij de inhoud van de training past en anoniem is gemaakt. Dit kan overigens in steekwoorden en is maximaal 1 A4.

De training wordt gegeven door Ad Haans en Laurens Bouw

Accreditatie

 • SKJ (In behandeling)
 • Registerplein (In behandeling)
 • V&V

Ervaringen van klanten

Onze deelnemers beoordelen onze trainingen gemiddeld met een 8,5

Meer ervaringen

Deze training heeft nog geen reviews

blog card header

Vragen of advies nodig?

Gerrit van Romunde helpt u graag verder.

Dit gaat u leren

Tijdens deze training bundelen Stimulansz en RINO Zuid hun krachten om u te leren hoe u de Omgekeerde Toets kunt toepassen in situaties waarin inwoners vastlopen tussen hun problemen, wetten en regels als gevolg van onbegrepen gedrag.

Met name in stap 1 van de Omgekeerde Toets, waarbij u in gesprek gaat met de inwoner, kan het uitdagend zijn om het gewenste effect helder te krijgen wanneer er sprake is van onbegrepen gedrag. Ook in stap 3 kunnen er extra uitdagingen ontstaan, zoals bij de vraag of de voorgestelde oplossing zal werken voor de desbetreffende persoon.

In deze training gaat u aan de slag met praktijkcasussen van inwoners. Hierbij behandelen we situaties waarin inwoners als gevolg van psychische problematiek (zoals verwardheid, depressie of persoonlijkheidsproblematiek) ongelukkige keuzes maken met betrekking tot regelgeving of in de omgang met u als ambtenaar, waardoor ze steeds verder in de problemen komen. U leert ook hoe u kunt handelen wanneer u in problematische situaties terechtkomt door contact met deze inwoners.

Data & Locatie(s)

Starten op maandag 29 januari 2024, Eindhoven

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen & tijden

 • Maandag, 29 januari 2024
  09:30 – 16:30
 • Maandag, 19 februari 2024
  09:30 – 11:00

Locatie

Eindhoven

U kunt zich hier aanmelden voor deze training.

De bijeenkomst op 19 februari 2024 is online.

Starten op donderdag 7 maart 2024, Utrecht

+ Bekijk dagen en locatie – Verberg dagen en locatie
Aanmelden

Lesdagen & tijden

 • Donderdag, 7 maart 2024
  09:30 – 16:30
 • Donderdag, 21 maart 2024
  09:30 – 11:00

Locatie

U bent van harte welkom bij:

Stimulansz
Koningin Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht

U kunt zich hier aanmelden voor deze training

De bijeenkomst op 21 maart 2024 is online.

Ervaringen

Bekijk hieronder de ervaringen van eerdere deelnemers van deze training:

Deelnemers geven onze trainingen een 8,5

foto van Werken met de Omgekeerde Toets bij inwoners met onbegrepen gedrag

Incompany

We bieden de training ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde Vragen

Hieronder kun je veelgestelde vragen vinden over onze trainingen.

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.